Nissan Qashqai ще се движи частично автономно

Nissan Qashqai бе подложен на фейслифт. Освен малките визуални промени най-важната новост е пакетът асистиращи системи.

0803
2017

Преди новия модел, който се очаква в края на 2018 година/началото на 2019 година, бестселърът на Nissan ще бъде подложен на фейслифт. При него са модернизирани външния дизайн, интериорът и динамичните качества, за да може моделът да бъде на нивото на множеството конкурентите. Те вече включват Hyundai Tucson, Kia Sportage, Ford Kuga, Seat Ateca и VW Tiguan. V-образната радиаторна решетка на Qashqai вече достига до фаровете, предната броня и фаровете за мъгла са оформени по нов начин. Новият преден капак е по-нисък. Задните светлини са с 3D ефект.

Променени са и окачването, амортисьорите и кормилното управление, което е осигурило по-добра управляемост при същевременно повишаване на комфорта. Освен това по-дебелото задно стъкло и подобрената шумоизолация гарантиран понижаването на шума в интериора. В допълнение към това Nissan работят и по частично автономното шофиране: от пролетта на 2018 година Qashqai ще може да завива сам, да спира и ускорява при задръствания или бавно шофиране. Още не е ясно дали системата ще бъде налична още при въвеждането на пазара в края на 2017 година. Двигателите остават същите – познатите 4 дизелови и бензинови агрегата с мощност между 110 и 163 к.с. При фейслифта палитрата от лакови покрития ще бъде разширена с двата нови цвята Caspian Blue и Chestnut Bronze. Подобрено е и качеството на материалите в интериора, новото върхово ниво на оборудване Tekna+ например включва кожена тапицерия Nappa, както и Infotainment с нов потребителски интерфейс.

Интериорът: по-фини материали, по-спортен кожен волан

При фейслифта на Qashqai няма особено промени в интериора. Най-важната новост е оформлението на волана: той вече е спортно скосен отдолу, а бутоните са подредени хоризонтално. За Infotainment  системата и навигацията Nissan са разработили нов потребителски интерфейс.

Оборудването: повече асистенти и нова линия с кожа Nappa

Най-важната новост при фейслифта на Nissan Qashqai  е новият пакет асистиращи системи, която до 2020 година ще позволява напълно автономно шофиране. Първата стъпка е ProPilot 1.0, асистент за автомагистрали, който ще поддържа лентата и дистанцията и ще може да спира самостоятелно при задръствания. Системата е заимствана от японския ван от среден клас Serena. Частично автономното шофиране ще е възможно от пролетта на 2018 година. Асистентът за аварийно спиране ще разпознава и пешеходци, ще се предлага и ново предупреждение за напречен трафик. Освен това след фейслифта Qashqai ще предлага и разпознаване на пътни знаци, предупреждение за умора на водача, асистент за паркиране, 360-градусов изглед, както и асистенти за мъртвия ъгъл и за поддържане на лентата. Новото върхово оборудване Tekna+ ще включва кожена тапицерия Nappa и функция Памет за настройките на седалката на водача. От ниво на оборудване Tekna серийно ще са включени и адаптивни светлини, които досега се доплащаха. При джантите има избор между модели с размер от 17 до 19 цола.

Двигателите: до 163 к.с. при върховия модел

Както и досега, модернизираният Nissan Qashqai ще се задвижва от два дизелови и два бензинови двигателя. 1,5-литровият дизел развива 110 к.с., малко по-големият двигател с работен обем 1,6-литра е с мощност 130 к.с. По-малкият 1,2-литров бензинов агрегат е с мощност 115 к.с., върховият двигател с работен обем 1,6-литра развива 163 к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин