Nissan Qashqai първо поколение: солиден и на възраст

2812
2022

Златната кокошка на Nissan се казва Qashqai. Никой друг азиатски модел не е бил толкова успешен на Стария континент. При това с представянето си през далечната 2006 „японецът“ се превърна в основоположник на нов клас, без който нито един масов автомобилен производител не би могъл да бъде успешен. И макар че тази година дебютира последната трета генерация на модела – J12, за българския потребител първото поколение J10 остава най-достъпното. Ето защо отидохме на гости на „Митвас“ – един от най-старите сервизи на Nissan, за да ви разкрием за какво да внимавате, ако сте се насочили към екземпляр от модела.

Преслушване: механикът Иван от „Митвас“ инспектира 1,5-литровия dCi (K9K) – този двигател не създава сериозни проблеми, стига да сипвате качествен дизел

Нека започнем с най-важното: като цяло, Qashqai J10 е солиден модел. И все пак, към два агрегата трябва да подхождате с особено внимание – 2-литровия dCi двигател на Renault при ранните екземпляри преди фейслифта, както и трансмисията CVT за бензиновите модели. Проблем на въпросния мотор е превъртането на биелните лагери. Силно препоръчително е маслото на безстепенната кутия е да бъде сменяно на 90 000 км – нищо, че според официалната информация на производителя това не се налага. Обикновено този тип автоматици имат нужда от ремонт за няколко хиляди лева при пробег около 200 000 км. Иначе останалите скоростни кутии и двигатели са здрави.

Зад широкия отвор на багажника се крие обем от 410 до 1513 литра
Семпъл интериор, захабен волан на тестовия автомобил

Ходовата част също се представя достойно пред предизвикателствата на българските пътища. Смяна на тампони на стабилизиращата щанга отзад се налага на около 50 000 км – но тя излиза не повече от 60 лв. Шумната работа на задните амортисьори издава разбитите тампони на задните амортисьори, а тропането отпред в много случаи се дължи на задните тампони за закрепване на подрамата („магарето“) към купето. Вибрациите в интериора при 4х4-модификациите обикновено се дължат на разбити карета на кардана – случва се с някои екземпляри след 150 000 км. Шарнирите не дефектират често – но Nissan не ги предлага като отделна част и смяната им следва да бъде направена заедно с носача (цена 508 лв.).

Продължете на следващата страница, за да видите проблемните зони на модела

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин