Nissan Leaf: този електромобил е изгодна покупка

1605
2023

Още през 2010 г. Nissan лансира изцяло електрически едросериен модел в лицето на Leaf и по този начин изпревари конкуренцията. Първоначалният скептицизъм относно мобилността без двигател с вътрешно горене попречи на Leaf да направи сериозен пробив, но той все пак дойде – макар и със закъснение. Защото компактните електрически модели на японския производител в момента са търсени както никога досега. За съжаление, засиленото търсене води до забавяне в доставките и повишение на цените.

Ако искате веднага да се метнете на автомобил с нулеви локални вредни емисии, но не ви се дават „дебели“ суми за нещо директно от шоурума, определено трябва да разгледате борсата за употребявани автомобили на AUTO BILD. Там могат да бъдат открити многобройни екземпяри от Nissan Leaf в различни версии – при това на разумна цена и на малко километри.

В момента търсачката изкарва общо над 300 употребявани екземпляра от модела. Въпреки това, тъй като в този списък има много автомобили на повече от 100 000 километра, си струва да ограничите търсенето. Ако ограничите изминатите километри до 20 000 например, ще откриете почти нови Leaf-ове в отлично технически състояние. Тъй като повече от 130 електрически Nissan-а отговарят на този критерий, ще имате голям избор.

В запазения, но доста тъмен интериор новият собственик ще открие множество удобства за по-добър комфорт.

По-голямата част от обявените за продажба електромобили са от актуалното второто поколение с означение ZE1, което беше пуснато в края на 2017 г. През първата си година на пазара Leaf можеше да бъде поръчан само във версия с мощност 110 к.с. и батерия с капацитет 40 кВтч. От 2019 г. Leaf се предлага и с електрически мотор с мощност 160 кВт и капацитет на батерията 62 кВтч. Ако гоните ниска цена обаче, ще трябва да се задоволите с по-малката батерия – и съответно: с по-малък пробег.

Богато оборудване, добра цена

Дилърът Fink Automobile в германския град Лих, федерална провинция Хесен, в момента разполага с Nissan Leaf N-Connecta (първа регистрация 12/2018) с двигател със 110 кВт на пробег едва 19 700 километра. Електромобилът с безупречно попълнена сервизна книжка досега е имал само един собственик.

Употребяваният Leaf разполага с голям брой екстри: отопляеми седалки, система за 360-градусов обзор с камери, навигационна система и голям брой асистиращи системи. А цената e много добра – вместо да плащате минимум 69 090 лева за Leaf (и то базов), този може да стане ваш само за 43 400 лева (21 700 евро), при това с по-богато обзавеждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин