Nissan Juke на старо: това изкуство ли е или какво?

Границата между произведение на изкуството и дизайнерски провал е тънка. Juke е по-смел от всеки друг SUV

0804
2018

В БУРНО РАЗВИВАЩИЯ СЕ сегмент на компактните SUV-ове повечето модели си приличат като две капки вода. За щастие има и визуално освежаващи изключения като стартиралия през 2010 година Juke. Странният, произвеждан във Великобритания евро-японски модел още от самото начало заложи на концепция, гарантираща максимално развлечение, вместо на разумно решение, което за съжаление често е скучно.

Двигател Разхлабените маркучи за нагнетявания въздух, дефектните сензори за налягане и течовете на масло водят до загуба на мощност, повреди на пътя и потенциални проблеми на техническите прегледи.

Много интересни са смелият, снишаващ се назад покрив на купе с извита задна част, скритите като при Alfa Romeo дръжки на задните врати и животинската предна част със странен поглед. Всичко това буди емоции не само при почитателите на автомобилите. Смелата визия на кросоувър бе посрещната радушно в Германия, където бяха продадени над 60 000 екземпляра – не на последно място и заради широката гама от двигатели от 94 до 218 к.с. (дизелов агрегат със 110 к.с.) и модерната висока позиция на седене.
Тестваният от нас 1,6-литров турбомодел с механична скоростна кутия и предно задвижване се продава от Autohaus Brimm в Ханщед и благодарение на своите 190 к.с. дори и след 100 000 км може да стресира пилотите на Mini Cooper и Polo GTI. Пъргавият двигател, директните настройки на кормилното управление и стегнатото окачване осигуряват голяма радост от шофирането. Която е компенсация за трудното превключване на предавките, недостатъчното сцепление при мокра пътна настилка и склонността към трополене на окачването при лоши пътища. По-висок всестранен талант притежават вариантите с двойно задвижване и безстепенна автоматична трансмисия.

Щети от паркиране Джантите на Juke често са наранени от ударите в бордюрите при движение в града.

Изпускателна система Издръжливостта й е по-ниска от средната за сегмента.

И въпреки че на практика забавната визия струва пространство, при Juke това не е особено изразено. Той е просторен поне колкото среден малък автомобил, задните седалки са подходящи само за деца. С вместимостта си от 207 литра (след фейслифта: 354 литра) багажникът може да бъде наречен миниатюрен, като за транспортиране на обемисти скулптури и произведения на изкуството вместимостта му може да бъде увеличена до 786 литра чрез сгъване на облегалките на задните седалки.

Лаково покритие Участъците само с грунд вместо лак говорят за малка любов към детайла при производството.

АВТОМОБИЛ СЪС СИЛЕН ХАРАКТЕР И ДРЕБНИ НЕДОСТАТЪЦИ

Под поляризиращите ламарини Juke предлага наложила се крупносерийна техника на Nissan. Компактният кросоувър се представя добре при техническите прегледи, но с напредване на възрастта се появяват проблеми със спирачките и окачването. Лакомите турбобензинови двигатели в редки случаи имат проблеми с периферните агрегати, а дизеловите с Eвро 5 скоро може би няма да имат право да се движат в центровете на някои градове.

ИЗВОД

Изборът на Nissan Juke, също като на произведение на изкуството, е емоционално, а не разумно решение. Скритата под каросерията на пъргавия експресионист солидна техника от масовите модели почти не създава неприятности.

Излъчването на малкия Juke е младежко и демонстрира смел дизайн, но качеството на материалите не е особено високо

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин