NISSAN BLADEGLIDER ВДЪХВА ЖИВОТ НА ВЪРХОВНАТА ИНТЕЛИГЕНТНА МОБИЛНОСТ

Прототип на високотехнологичния електрически автомобил дебютира в Рио де Жанейро


4
авг.
2016

Днес Nissan разкри работещия прототип на футуристичния BladeGlider, който е комбинация от революционен спортен дизайн и представяне с нула вредни емисии.

 

От звезда на автомобилно изложение до напълно функционален прототип, Nissan придвижи радикалния BladeGlider Concept от фантазията към реалността.

 

Видяхме го за пръв път като статична дизайнерска разработка по време на автомобилното изложение в Токио през 2013, когато Nissan BladeGliderни разкри един бърз поглед към бъдещите електрически автомобили (EV) на Nissan с нулеви вредни емисии.

 

“Тези прототипи дават отличен пример за опита на Nissan да разшири своята философия Интелигентна мобилност, при която удоволствието от шофирането се комбинира с отговорност към околната среда. Nissan вярва, че ентусиастите трябва да очакват бъдещето с нулеви вредни емисии и BladeGliderе перфектна негова демонстрация. Той е електрическият автомобил за автомобилните фенове,” каза Карлос Гон, Главен изпълнителен директор на алианса Renault-Nissan.

 

Дебютът на BladeGliderе част от стратегията на Nissan и отдадеността на екипа да продължава да работи в посока по-малко вредни емисии. Това включва и разработката на автомобилите с нула вредни емисии, както и автономните системи за шофиране. Nissan вече е номер1 в светапопродажбинаавтомобили без вредни емисии с Leaf и е пионер в областта системите за интелигентнамобилност.

 

Визията на NissanBladeGlider бе за пъргав, ефикасен EV, който ще предложи ново измерение по отношение на забавлението и вълнението по време на шофиране, автомобил, който би се „плъзгал“, благодарение на почти безшумната работа на своя електрически мотор и аеродинамичната формана летателен апарат тип „извито крило“.

Сега, след две години работа по дизайна, инженеринга и развитието, Nissan BladeGlider еволюира допълнително до вълнуващ, реален проект, с който да разкрие потенциала на усъвършенствания електромобил. BladeGliderе въплъщение на интелигентната мобилност, философия, на база която Nissan прави своите автомобили по-вълнуващи, предефинирайки начина, по който се управляват, задвижват и интегрират в обществото.

 

Демонстрационните модели разчитат на усъвършенствана конфигурация на шасито с по-тясна предна следа и по-широка задна следа, като по този начин се оптимизира аеродинамичната ефективност и стабилността на управление.

 

„Летящите“ врати предлагат вълнуващ достъп до кокпита. Отвореният покрив на BladeGliderе подсилен с интегрирана структура срещу преобръщане, осигуряващ вълнението, характерно за открит състезателен автомобил, допълнено от сигурността на купе.

 

Водачът седи във формация връх на стрела, изнесен леко пред двамата пътници зад себе си, които се наслаждават на удължено пространство в областта на краката. Обзорът за всички пътници е панорамен, благодарение на обгръщащото ги кокпит челно стъкло. Чрез монтираните върху волана бутони се контролират системите на BladeGlider, чиито параметри, а именно скорост, състояние на заряда на батерията, режим на регенерация на енергия и карта на въртящия момент, се следят на дисплей. Централният дисплей е обграден от два екрана, на които се показва картина от обърнатите назад камери, монтирани точно зад предните колела, показвайки образ на това какво се случва от двете страни и зад автомобила.Алтернатива на страничните огледала, този дизайн с два екрана подобрява аеродинамичната ефективност на BladeGlider. Когато се включи задна предавка, екраните се сменят, за да покажат образа от двете камери, монтирани върху защитната срещу преобръщане конструкция над главите на пътниците, за да улеснят движението на заден ход.

 

Мощността е 100% електрическа. Изключителната динамика се осигурява от батерия и мотор технология, разработени за BladeGlider от техническия партньор на Nissan, Williams Advanced Engineering. Максималната скорост на демонстрационните автомобили е над 190 км/ч*, като спринтът 0-100 км/ч отнема под 5 секунди*. Задвижването на задните колела се осигурява от два 130-киловатови електромотора – по един за всяко колело.

 

Системата разчита на torque vectoring, контролиращ разпределението на въртящия момент между задвижващите колела, с чиято помощ допълнително се подобрява управлението на автомобила. Чрез системата torque vectoring, ако автомобилът започне да недозавива, автоматично към външното на завоя колело се изпраща повече въртящ момент, за да се противодейства на недозавиването.

 

Проектиран да даде добавено стойност към удоволствието от управлението, а не толкова да го контролира, системата torque vectoring има три настройки:Off, Agile и Drift.

Електричеството се доставя от 5-модулна литиево-йонна батерия с мощност 220kW. За батерията и електромоторите е създадени специални охладителни системи.

 

Интериорът на BladeGliderотразява спортните намерения на автомобила, с 4-точкови предпазни колани за всеки пътник. Седалките предлагат изключителна опора за тялото и краката на водача и пътниците. Те са тапицирани в много приятна на допир комбинация между плат и епоксидна смола, резултатът от която е здрав материал с голямо сцепление, чийто ефект се изразява в комфортното придържане на пътниците в местата им.

 

За тапицерията се предлагат два цвята – Cyber Green и Stealth Orange. Тези цветове се използват за горната част на облегалките на седалките, обградени от сребърен отразяващ материал, за да се създаде привличащ погледа, спортен вид. Основата на седалките е в черно, като седалищната част е обградена от зелена и оранжева ивица.Nissan Blade Glider Nissan_BladeGlider_10

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин