AUTO BILD България / Nissan представя електрически SUV с 435 „коня“

Nissan представя електрически SUV с 435 „коня“

Изцяло електрическият, напълно автономен концептуален автомобил, въплъщава бъдещето на Nissan Intelligent Mobility


25
окт.
2017

Nissan IMx, изцяло електрическият кросоувър, предлагащ напълно автономно управление и пробег с едно зареждане от над 600 км, бе представен днес на автомобилното изложение в Токио. Иновативният прототип предлага поглед в бъдещето на Nissan Intelligent Mobility, подхода на Nissan за промяна задвижването на автомобилите, управлението и интегрирането им в обществото. Той е предназначен да заздрави връзката между автомобила и водача като близък, надежден партньор, който предлага по-безопасно, по-удобно и по-приятно пътуване.

Предлагайки безпрецедентно удоволствие по време на път и възможността за контрол на режима на задвижване, Nissan IMx цели да трансформира ежедневието на шофьорите. В основата на технологичните характеристики на IMx стои бъдеща версия на ProPILOT, технологията, която предлага напълно автономно управление. Когато бъде включен режимът на задвижване ProPILOT, системата прибира волана в арматурното табло и накланя всички седалки, давайки на водача повече пространство и позволявайки на пътниците да се отпуснат и да се насладят на своето пътуване. Когато бъде избран режимът Manual, автомобилът връща волана и седалките в оригиналните им позиции, връщайки контрола отново на водача.

Насърчаване удобството и удоволствието от движението на електричество: Nissan Intelligent Power

Концептуалният автомобил Nissan IMx с нулеви вредни емисии възприема новата платформа за електромобили на Nissan, проектирана за максимална ефективност. Тя позволява подът да е изцяло равен, което отваря просторно купе и подобрява динамиката на управление. С нисък център на тежестта шасито осигурява остро управление, което обещава да предефенира кросоувър сегмента.

Мощният, но тих задвижващ мотор осигурява повече удоволствие. IMx разчита на два мощни електромотора отпред и отзад, които задвижват четирите колела. Комбинираната им мощност е 320 kW и невероятните 700 Nm въртящ момент, които черпят енергия от батерия с голям капацитет, която е с променен дизайн и устройство с цел постигане на по-висока плътност. Тази нова батерия осигурява пробег от над 600 км с едно зареждане, за да могат пътниците да се радват на по-дълго приключение, без да се притесняват за презареждане.

Да станеш част от обществената инфраструктура: Nissan Intelligent Integration

Nissan IMx може да допринесе към обществената инфраструктура като никой друг автомобил преди него. Например, след като превози собственика си до летището, IMx може да се паркира самостоятелно на място, където автомобилът да се свърже с местната електрическа мрежа и да действа като „виртуална” електроцентрала, връщайки електричество в мрежата, разширение на функциите „автомобил към дома” и „автомобил към сграда”. След като собственикът се върне, IMx може да го вземе от терминала и да го откара у дома. Целият процес се изпълнява ефикасно, благодарение отчасти на увеличения капацитет на батерията и технологиите за свързаност на борда, включително Seamless Autonomous Mobility.

Нови EV дизайн философии за ерата на автономните автомобили

Досега автомобилите се проектираха с ясно разграничаване между екстериор и интериор. Екстериорният дизайн дава усещане за сигурност от външната страна, докато интериорът дава на водачите подходяща среда за концентриране върху управлението. Тази целенасочена диференциация вероятно ще се промени с появата на автономните автомобили. Дизайнерите на Nissan се опитаха да преосмислят интериорното пространство на IMx, за да създадат усещане за откритост, запазвайки усещането за уединение. За да постигнат това, те се впуснаха в оформянето на пространство, което свързва вътрешния и външен облик на автомобила. Те искаха също да пренесат основните характеристики на електрическите автомобили – тихи и спокойни, с усещане за светлина, но мощни и динамични. Те почерпиха вдъхновение от японските концепции за ma, усещане за пространство и време, и wa (хармония), изразявайки съвместното съществуване на две привидно противоречиви понятия – “спокойствие” и “движение.”

Екстериорен дизайн: представяне на уникалните характеристики на електрическите автомобили

Оформлението на IMx изразява чистите и спортни характеристики на електрическия автомобил, внедрявайки характерни за Nissan дизайнерски характеристики. От познатата V-образна радиаторна решетка, гъвкавата характерна линия се издига и преминава през предния капак към задната част на автомобила. Широката повърхност на оформените предни калници започва от радиаторната решетка и продължава към профилите на автомобила, създавайки усещане за слоеве.

Акцентиращият червен цвят, контрастиращ с перлено белия цвят на купето, е вдъхновен от uramasari, който описва красотата и екстравагантността, които са характерни за вътрешната част на традиционните японски кимона.

Интериорен дизайн: просторен и отпускащ

Интериорът на концептуалния автомобил IMx се придържа към основната концепция за пространство, която може да се открие в традиционната японска къща, предполагайки усещане за откритост.

Панорамният OLED приборен панел показва като фон заобикалящата автомобила среда. Отделен дисплей, облицован с дървесина, позициониран под приборния панел и обвиващ се около облицовката на вратите, дава на пътниците неуловимо усещане за външния свят, подобно на shoji, традиционен хартиен екран.

Диагоналната шарка katanagare върху седалките е деликатно гравирана с лазер. Подглавникът – чиято чарка е оформена подобно на kumiki, японски дървен пъзел – е изработен от силиконов материал и рамка, направена чрез 3D-принтиране.

Изкуствен интелект позволява на водача да контролира приборния панел с движение на очите и жестове с ръце. Този интуитивен интерфейс намалява до минимум физическите бутони и превключватели. Така се опростява кабината на IMx, превръщайки я в много ефикасна и изключително комфортна.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин