Nissan пише историята на кросоувъра

За японската марка Qashqai е важен колкото Golf за VW и колкото Model T - за Ford

1306
2016

През 2002 г. екип от 25 човека от отделите за продуктово планиране, инженеринг, дизайн и бизнес развитие на Nissan започва 12-месечен проект в техническия център на компанията в Япония, за да разработи следващото поколение на Almera. Замислен предварително да стъпва върху малко по-големи размери спрямо предходното поколение, той трябва да се конкурира със Seat Altea и Golf Plus. Около 9 месеца след началото на процеса, на 13 декември 2002, екипът стига до решението, че новият модел не е конкурентоспособен и не демонстрира иновацията, която Nissan иска да представи, или която клиентите са свикнали да очакват от водещ автомобилен производител.

Предвестникът на първото поколение на Qashqai

Предвестникът на първото поколение Qashqai

Питър Браун, Мениджър оценка на автомобилите в Европейския технически център на Nissan (NTCE), коментира: „Спомням си много добре. Бяхме схрускали числата и новата Almera просто нямаше да бъде толкова конкурентна, колкото се надявахме. Тя не отразяваше основните ценности на Nissan за иновации и вълнение, нито посоката, в която бе поел бизнесът с вълнуващите продукти като 370Z, X-Trail 4×4 и третото поколение Micra. „Вместо това, колегата ми Хирохиде Тагава предложи нещо от рода на мини Murano, което щеше да счупи част от бариерите пред това да притежаваш SUV”.

Обратно през 2002, SUV автомобилите започваха да набират популярност; това остана единственият сегмент, който продължи да бележи стабилен ръст в Европа – удвоявайки продажбите от 316 000 бройки през 2002 до 714 000 бройки през 2009 г., след като бе лансирано първото поколение на Qashqai – първият кросоувър, появявал се някога на пазара. По това време целият SUV пазар в Европа възлизаше на 1,26 млн. бройки.

Въпреки това, пред традиционните купувачи на пътнически автомобили все още стояха съществени бариери за закупуването на подобен тип автомобил. „Целевите клиентски проучвания, които извършихме с купувачите на SUV автомобили и потенциалните купувачи, маркираха редица недостатъци на традиционния SUV, които се оказаха сериозна пречка за преодоляване – най-вече икономичност, лошо качество в интериора, шум в купето, прекалено големи размери за маневриране в града и обща пригодност за ежедневието.“
„Успяхме да убедим бизнеса, че можем да премахнем някои от тези пречки, като вземем някои от най-добрите черти на семейния хечбек и добавим елементи от SUV автомобилите, които са най-атрактивни за клиентите. Така се роди идеята за първия „Кросоувър“, както го познаваме днес.“

Следва период на тестове и сравнителни анализи, за да може екипът да оцени приложимостта от създаването на автомобил, който не се различава от X-Trail, но предлага комфорта и експлоатационните разходи на пътнически автомобил, ограничени в експлоатационните рамки на семеен хечбек.

Като модел, предназначен първоначално само за европейския пазар, на инженерите в Европейския технически център на Nissan (NTCE) в Кранфилд, Великобритания, е възложена задачата да разработят концепция за това, което в крайна сметка се превърна в първото поколение Nissan Qashqai. „Това бе едва вторият път, в който от Япония бе възложена задача на NTCE да води разработването на модел от нулата, от нашата техническа сграда във Великобритания, и бяхме развълнувани от перспективата да създадем нещо, което не бе виждано до този момент.

„Самата идея бе много проста – взимаш традиционен SUV модел и го правиш по-евтин, по-маневрен и компактен. Така бе роден подходът „Trois3 Fusion“. От SUV сегмента бяха взети прекрасният дизайн, пространството в купето и комфортът за шофьора с по-високата шофьорска позиция.“ Без следващ прецедент, и без пряк конкурент, с който автомобилът да се сравнява, Nissan разработи прости, но ефективни алгоритми, които да помогнат в разработването на размерите и индикаторите за представяне за тази нова порода кросоувъри – която щеше да се роди като Qashqai.

„Чрез запазване на по-високата позиция на седене, по-големите колела и просвета на SUV, но преработвайки купето, за да може пътникът да се чувства все едно седи в автомобил, подобен на хечбек, а не върху му, ние усетихме, че може да разработим автомобил, който би се харесал едновременно на собствениците на хечбек и SUV модели.“

Високата позиция на подлакътника, високите страни и вдъхновената от хечбеците конфигурация на централната конзола, дадоха на Nissan ориентиран към водача интериор, който да се хареса на собствениците на хечбек автомобили, както и привлекателността за шофиране за иновативния нов модел на Nissan.

Развитието на Qashqai продължи през 2003 и 2004. NTCE работеше с тестово муле Renault Scenic 1.5 dCi, за да изпита шофьорската конфигурация и технологиите, докато продуктовото планиране схруска данните от целевите клиентски проучвания, провели се измежду собственици на семейни хечбеци и SUV автомобили. Работа, която обикновено би отнела около 18 месеца, е свършена само за девет месеца.

Новият Qashqai бе представен като концептуален модел по време на Автомобилен салон Женева през 2004, като бе посрещнат със смесени отзиви. Автомобилните медии не бяха склонни да приемат, че има пазар за новия претендент на Nissan – и не бяха само те.

Днес в гамата от кросоувъри на марката влизат три кросоувъра - "големият брат" на Qashqai X-Trai и "малкият брат" - Juke

Днес в гамата от кросоувъри на марката влизат три кросоувъра – „големият брат“ на Qashqai X-Trai и „малкият брат“ – Juke

„Голяма част от медиите имаха същите резерви, каквито срещнахме от страна на бизнеса – дали един кросоувър наистина предлага най-доброто от два свята, или просто не попада в целта за купувачите и на хечбек, и на SUV?”

„Ние бяхме в процес на създаване на нещо, което истински се различаваше от познатото на пазара, и това винаги щеше да е риск.“
По време на закрит зимен тест през януари 2006 във Финландия, във вътрешността на Полярния кръг, част от медиите имаха възможността да тестват новия концепт за първи път, признавайки уникалното му позициониране. Въпреки това, те бързо поставиха въпроса за сравнителния ниския 4WD микс в гамата, което се считаше за една от разликите спрямо конкурентите. „Решихме само 40% от микса на продажбите да е с 4WD – имайки предвид, че SUV-ове като X-Trail и RAV4 бяха на 100% 4×4, това представляваше съществен риск за намаляване на производството с повече от половината на 4WD модели.

„Това, което виждахме от водачите на SUV автомобили, бе фактът, че малко от тях използват реалните 4WD способности, като едва малцина са водачите, които шофират извън пътя. За да направим автомобила по-достъпен, и за да подобрим икономичността му, ние искахме да въведем 1,5-литровия дизелов и 1,6-литровия бензинов двигатели в гамата на Qashqai, които да се присъединят към 2,0-литровите двигатели, които използвахме в X-Trail.“

Новият Nissan Qashqai бе представен пред световната публика по време на Автомобилен салон Париж през 2006, а в продажба влезе през февруари 2007. Независимо от първоначалната сдържаност, той се превърна в най-успешния модел в 80-годишната история на марката. Към края на 2007, Nissan вече бе продал близо 100 000 бройки от Qashqai в Европа, а сега, 8 години по-късно, в световен мащаб са реализирани над 2,6 млн. автомобила.

През 2010 Nissan отново пое лидерството с лансирането на Nissan Juke, своят компактен кросоувър, извеждайки друг напълно нов сектор на масовия пазар. Juke успя да реализира над 650 000 бройки само в Европа (над 1 млн. в световен мащаб), издълбавайки пазар за малките кросоувъри, който днес се изразява в годишни продажби от 700 000 бройки в Европа. Новото поколение на X-Trail, лансирано през 2014, завършва гамата – привличайки по-традиционните купувачи на SUV автомобили.

„Да се каже, че развитието на Qashqai бе едно от най-удовлетворяващите неща, които съм правил, би било омаловажаване. В него бяха използвани повече съгласувани усилия от страна на NTCE, отколкото във всеки друг автомобил. Изпитах огромна гордост и чувство на собственост върху този проект и развитието на Qashqai в течение на последните осем години. „Беше фантастично изживяване да видя автомобила през два пълни моделни цикъла, а продажбите му да растат непрекъснато.“

Миналата година продажбите на кроусовъри Nissan в Европа надхвърлиха 400 000, съставлявайки комбиниран пазарен дял от 12,7%. През 2014 над 240 000 клиенти избраха новаторския Qashqai. Днес Nissan предлага по-широка гама от кросоувъри, с по-богат микс от двигатели в сравнение с всеки друг производител.

При тестовете на произведените автомобили Nissan използва на пръв поглед странни предмети роботи, мечка и бутилка зелен чай (която става причина за инвестиция на 50 000 евро отгоре), както и записи на Марая Кери. Само за тестове на окачването Juke, Qashqai и X-Trail са изминали еквивалента ма 60 обиколики на Земята -над 2,4 млн. км. За да се гарантира качество и издръжливост, вратите на автомобилите са затворени 1,2 млн. пъти, а предният капак – отворен 48 000 пъти.

Певицата Марая Кери може и да не знае, но тя играе съществена роля в разработването на всеки кросоувър Nissan. Същото важи и за кафява мечка, както и селекция от чаши и бутилки от целия свят. За пръв път, Nissan, пазарният лидер в сегмента на кросоувърите, разкрива екстремните мерки, които използва при тестовете на своите нови автомобили – включително X-Trail, Juke и рекордьора Qashqai.

След раждането на първия кросоувър, Nissan е провел над 150 000 теста в цялата си кросоувър гама. Те включват:
• Използване на специални роботи за отваряне и затваряне на стъклата поне 30 000 пъти за модел, като едновременно с това се използва специален вулканичен прах, внасян от Япония, за да се тества срещу надраскване и издръжливостта на механизма на електрическите стъкла
• Включване на предните стъклочистачки в продължение на 480 часа на различна скорост и настройки, а също и в симулирани климатични условия
• Включване на левите и десните мигачи 2,25 млн. пъти за всеки модел
• Включване на стерео уредбата със силен звук общо за 1200 дни (това са 1 728 000 минути), като се използват специално селектирани музикални колекции, които обхващат най-широкия диапазон от честоти. Тук влизат изпълнения на Марая Кери за високите, а на германската хаус музика – за ниските честоти
• Спускане на тежести върху стъкления покрив, за да се гарантира, че ще устои на теглото на кафява мечка, покатерила се върху автомобила
• Чрез набор от различни чаши, бутилки и контейнери се тества пригодността на поставките и държачите за чаши и джобовете във вратите

Производството на Qashqai във Великобритания

Производството на Qashqai във Великобритания

Отдадеността към съвършенството е такава, че инженерите дори решават да променят дизайна на джоба в предната врата на Qashqai, когато става ясно, че новата бутилка на популярна марка японски зелен чай няма да влиза нормално, ако не бъде леко стисната. Вместо рискът от клиентска неудовлетвореност, дизайнът е променен на цена от 50 000 евро.
Същите инженери и техните помощници-роботи отварят сумарно предните капаци на своите кросоувъри над 48 000 пъти, а вратите – невероятните 1,2 млн. пъти. Това може да изглежда крайна мярка, но тя трябва да надвишава очакваното използване на тези части от клиента в течение на жизнения цикъл на автомобила. Кросоувърите на Nissan поставят и нови стандарти в областта на интериорния дизайн. Над 20 варианта на шофьорска седалка са оценени и тествани за комфорт в продължение на над 300 пъти, докато облицовъчните материали в интериора са допълнително тествани срещу трудни за почистване замърсявания от ежедневието на клиентите, като например петна от шоколад и масло, червило за устни, гел за коса и кофа.

Дейвид Мос, Старши вицепрезидент в Техническия център на Nissan Europe, заявява: „Част от устройствата, които създадохме, и приборите, които използваме може да ни карат да изглеждаме като луди изобретатели. Но всички те са там, за да сме сигурни, че кросоувър гамата на Nissan е обстойно тествана, за да посрещне нуждите на нашите клиенти – и ще продължи да прави това в години наред.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин