Nio ET5: този „китаец“ ще скрие топката на Tesla Model 3 (ТЕСТ)

0205
2023

След ET7 и EL7 на пазара дойде и Nio ET5: той е по-малък и по-евтин, но с големи амбиции – и мощност цели 491 конски сили!

Nio ET5 сякаш е одрал кожата на големия си брат ET7! Eдинствено отзад изглежда малко по-сплескан. По-малък, по-къс – сякаш е минал през пералнята на неподходяща програма. ET5 е с над 30 сантиметра по-къс от ET7, но и с 10 сантиметра по-дълъг от Tesla Model 3. И това не е случайно. Китайците са позиционирали представителя си в средния клас над електрическите американци.

NIO ET5 е с около 30 сантиметра по-къс от големия си брат ET7. Всъщност това е видимо само при оглед отстрани.

Nio НЕ си поставят да бъде поредната нискобюджетна марка от Далечния изток, а по-скоро луксозно предложение с етикет „Made in China“. И оборудването, и качеството на изработката, и стойността трябва да бъдат едно ниво над Tesla. Като цяло, ET5 прави впечатление на много солиден.

Nio ET5 спринтира от 0 до 100 км/ч за 4 секунди

В момента ET5 винаги се предлага със задвижване на четирите колела и два електрически мотора (по един отпред и отзад). Мощността на електромобила е 491 к.с., които позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч само за четири секунди. Но този резултат може да бъде постигнат само в спортен режим. Стандартно е активиран комфортният – но дори и той е малко по-спортен от необходимото. Стегнатото окачване всъщност не съответства на твърде „лекото“ кормилно управление. Така че по отношение на фините настройки при Nio има още какво да се желае.

Елегантно спускащ се назад покрив, светлинна лента между задните светлини и впечатляващ дифузьор.

Срещу доплащане 1200 лева може да бъде поръчано Nomi: гласовото управление със сладкото кръгло личице и дисплей над централната конзола се самообучава прилежно. Гласът малко напомня на тийнейджърски – както и цялостното поведение на Nomi. Тя се справя отлично, докато ви слуша, но от време на време се заяжда с прекалено „хапливи“ коментари относно концентрацията на водача.

Управление почти изцяло чрез тъчскрийн

Като цяло, в иначе добре изолирания автомобил се чуват доста досадни писукания. И ще се опитвате да изключите прекалено нахалните асистиращи системи, въпреки че те всъщност трябва да улесняват шофирането.

Подреден кокпит без много бутони. Атрактивна функция е гласовият асистент Nomi (малък кръгъл въртящ се дисплей зад стъклото).

Управлението в кокпита става почти изцяло посредством централния тъчскрийн, но не всички функции могат да бъдат открити веднага. Няколко бутона за директен избор биха добре дошли, защото сега трябва да сте запознати добре с подменютата, ако искате да откриете определена опция. Но и при Tesla е така – явно американците се оказват и конкурент, и пример за подражание.

Управлението в кокпита става предимно от централния дисплей.

С оглед на мощността цената е изгодна. За съжаление, в базовата модификация батерията е малката – с капацитет 75 кВтч (за 24 000 лева). Тя осигурява пробег 456 км по WLTP. За по-голямата (100 кВтч, 590 км WLTP), ще трябва да отделите около 42 000 лева. Максималната мощност при зареждане е 130 кВт, което позволява „вдигане“ на батерията от 10 до 80 процента само за 40 минути.

Технически данни и цена

• Задвижване: електродвигатели отпред и отзад

• Капацитет на батерията: 75 или 100 кВтч

• Максимална мощност: 350 кВт (491 к.с.)

• Максимален въртящ момент: 700 Нм

• 4х4-задвижване

• Д/Ш/В 4790/1960/1499 мм

• Собствено тегло 2160 кг

• Обем на багажника: 386 л

• 0-100км/ч за 4 сек

• Максимална скорост: 200 км/ч

• Разход (WLTP): 18,6 кВтч/100 км

• Цена: от 95 000 лева

В Германия можете да наемете батериите за 169 или 289 евро на месец. Предимството в случая е, че тогава можете да използвате практичната система на Nio за смяната им. При нея изтощената батерия просто се вади и се поставя друга, заредена на 90 процента. За съжаление, към момента в Германия има само три станции за смяна.

Въпреки линията тип „хечбек“ капакът на багажника се отваря нагоре без задното стъкло – заради това отворът за товарене е относително малък.

Извод

Nio ET5 атакува Tesla. Качеството на автомобила е отлично, цената от 95 000 лева е добра – но в нея не е включена стойността на батерията. С повече станции за смяна на батерии Nio би могла да отбележи сериозен успех.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин