Nikola One: водородният влекач

Изненада при разработката на екологичния влекач Nikola One: производителят Nikola Motor обяви, че енергия ще бъде черпена от водород

0609
2016

Дали на 1-ви декември 2016 г. в Солт Лейк Сити, щата Юта, ще настъпи революция в развитието на автомобилния транспорт? Или цялата суматоха ще изчезне като водородни атоми в гьол? Около бурно рекламирания електрически камион Nikola One определено има много въпросителни. Според нова информация на производителя Nikola Motor Company (NMC) прототипът, който ще бъде показан в последния месец на годината, ще използва горивна клетка като източник на енергия – поне за пазара отвъд Океана. Първоначално се говореше, че задвижвана с метан, бензин или дизел турбина ще захранва шестте електродвигателя.

Така ще изглежда работното място на водача на Nikola – не много по-различно, отколкото при конвенционалните камиони.

Така ще изглежда работното място на водача на Nikola – не много по-различно, отколкото при конвенционалните камиони.

50 соларни станции за зареждане на водород

Освен това и първоначалните данни за мощността са почти двойно по-малки – машината ще разчита на 1000 к.с. и 2700 Нм. Без промяна остават обещаните автономен пробег (над 1900 км), мощната батерия с капацитет 320 кВтч, рекуперацията на спирачната енергия, 15-минутното време за зареждане, ниските експлоатационни разходи, а към тях се добавят и безплатното зареждане на водород за 1 млн. мили. Черешката на тортата: производителят гарантира, че и необходимият водород ще бъде произвеждан без генериране на вредни емисии. Затова от Nikola Motor ще пуснат 50 зарядни станции за водород на соларна енергия до 2020 г.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин