Neue Klasse: E-волюцията на BMW

0409
2023

Началото на нова ера: Vision Neue Klasse надхвърля очакванията и въпреки това не истинско BMW. AUTO BILD разгледа внимателно студията.

Заклетите фенове на BMW, моля дръжте се: това е студия, която олицетворява бъдещето на марката – Vision Neue Klasse. Историческият заряд на тези две думи са налице!

От 1962 г. Neue Klasse започва нов курс и оформя имиджа на марката, както и всички модели на BMW за десетилетия напред – дори извивката на Хофмайстер от този период. А сега с Vision Neue Klasse отново е време за нещо ново.

Електрическата студия е базирана на студия

Основната конструкция на електрическия седан е известна от студията от изложението CES i Vision Dee, но с новия концептуален модел е значително по-близка до серийно производство. С размерите си (дължина 4,70 метра, височина 1,41 метра, междуосие 2,88 метра) това е класически модел от среден клас. Единствено изключителната широчина от 2,07 метра ни напомня на студия.

Къси надвеси на каросерията, изчистен и гладък дизайн, предница тип акула с пораснали до цялата решетка „бъбреци” – това е превод на езика на формите от 60-те и 70-те години. Впечатление прави един типичен за студия момент – двойната линия на прозорците.

Редуциран език на формите и в задницата

Багажникът на Neue Klasse изглежда така, сякаш тя е устремена напред. Задните светлини са високо разположени. Както и в предницата, тук езикът на формите е редуциран, прегледен и с доза ретро-чар.

Много нови идеи във вътрешното пространство

Вътрешното пространство е като през 70-те години, но с модерна инфотейнмънт система на арматурното табло. В бъдеще инфотейнмънт системата ще се състои от четири елемента: централен монитор, който е ориентиран към водача. Посредством мултифункционалния волан ще се управлява следващата генерация на контролера iDrive. Най-важната информация за водача ще се предоставя чрез 3D-Head-up-дисплей, а друга информация в долната част на предното стъкло. Още след 2 години серийни модели на BMW ще бъдат оборудвани с тази система.

Нова техника ще повиши ефективността

Най-важната промяна: Vision Neue Klasse е от шестото поколение на електрически задвижвания на BMW, което ще се появи серийно през 2025 г. Компактни електромашини ще увеличат ефективността с 40 процента, така че серийната версия на студията ще харчи с 20 процента по-малко от актуално BMW i4 eDrive40 (WLTP: 19,1 до 16,1 кВтч./100 км). Освен това плътността на клетките на батериите ще бъде увеличена с 20 процента, а теглото – редуцирано с една четвърт, като времето за зареждане ще бъде съкратено благодарение на 800-волтовата техника. Така в идеалния случай Neue Klasse ще зарежда за десет минути ток за изминаването на 300 километра. Посредством аеродинамично усъвършенстване и намаляване на съпротивление на търкалането на гумите ще бъде подобрен разходът.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин