MX-5 стана „милионер“

Преди броени дни в Хирошима беше произведена милионната бройка от хитовия роудстър МХ-5 – затова е време да му отдадем почит!


28
апр.
2016

На 22-и април т.г. Mazda произведе милионния МХ-5. Точно както и първото издание на модела от 1989 г., сега и юбилейният автомобил идва от завода на марката в Хирошима. 2-местният „японец“ със задно задвижване е произвеждан от 27 години и в момента се прави четвъртата му генерация. За този сериозен период от време колата се превърна в най-продавания 2-местен „спортист“ и получи 250 награди. Mazda ще отпразнува милионния автомобил с голямо пътуване: на 26-и юни моделът ще стигне до Фестивала на скоростта в Гудууд (Великобритания).

Разпродаден след три дена

През 1989 г. хората в Mazda очакват колата да се продава в 5-хиляден тираж на година. Роудстърът обаче се оказва далеч по-успешен: всички бройки, предназначени за германския пазар, са намерили купувачи само за три дни! До края на 1990 г. в целия свят се движат 141 000 МХ-5. От бума на роудстърите се опитват да спечелят и други производители: BMW например лансира Z4, а Mercedes – SLK. В ценовия сегмент на МХ-5 конкурентите му бяха MGF/TF, Toyota MR2 и Fiat Barchetta – но както знаете, всички те останаха без наследници.

Още по темата

Card image cap
Непродаваемият Unimog на Шварценегер

12
май
2016

Някога бил голямата гордост на Арнолд Шварценегер, междувременно се оказал непродаваем: специалният Unimog от 1977 година не намерил нов собственик в Ebay – може би заради цената

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: