MX-5 стана „милионер“

Преди броени дни в Хирошима беше произведена милионната бройка от хитовия роудстър МХ-5 – затова е време да му отдадем почит!

2804
2016

На 22-и април т.г. Mazda произведе милионния МХ-5. Точно както и първото издание на модела от 1989 г., сега и юбилейният автомобил идва от завода на марката в Хирошима. 2-местният „японец“ със задно задвижване е произвеждан от 27 години и в момента се прави четвъртата му генерация. За този сериозен период от време колата се превърна в най-продавания 2-местен „спортист“ и получи 250 награди. Mazda ще отпразнува милионния автомобил с голямо пътуване: на 26-и юни моделът ще стигне до Фестивала на скоростта в Гудууд (Великобритания).

Разпродаден след три дена

През 1989 г. хората в Mazda очакват колата да се продава в 5-хиляден тираж на година. Роудстърът обаче се оказва далеч по-успешен: всички бройки, предназначени за германския пазар, са намерили купувачи само за три дни! До края на 1990 г. в целия свят се движат 141 000 МХ-5. От бума на роудстърите се опитват да спечелят и други производители: BMW например лансира Z4, а Mercedes – SLK. В ценовия сегмент на МХ-5 конкурентите му бяха MGF/TF, Toyota MR2 и Fiat Barchetta – но както знаете, всички те останаха без наследници.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин