Mustang Shelby GT500: най-мощният сериен Ford в историята

1501
2019

Shelby GT500 е новата топмодификация в семейството на Mustang – и най-мощният сериен Ford, създаван някога! Ултрапотентният „жребец“ отпразнува световната си премиера в рамките на изложението в Детройт (14-27 януари 2019).

Тъй като под капака работи 5,2-литров V8 с компресор и 709 „коня“, външният вид на GT500 е „пипнат“ в сравнение с визията на по-маломощния GT350. По-широки брони, както и голяма емблема на Shelby в разделената на две части радиаторна решетка трябва да вдъхват респект на останалите участници в движението. Големият въздухозаборник на предния капак има решетка, която се сваля, и осигурява идеален приток на свеж въздух за охлаждане. В долната част на бронята са монтирани черни аеродинамични компоненти. GT500 винаги е на 20-цолови джанти, клиентите избират единствено от какъв материал да бъдат изработени колелата – алуминий или карбон. Отзад Power Mustang-ът серийно разполага с по-голям спойлер, а дифузьорът отзад е от композитен материал.

Дигитални показания в кокпита

В интериора 12-инчово дигитално табло замества конвенционалните аналогови уреди. Опционалните седалки Recaro трябва да осигурят по-добра странична опора. Арматурното табло има карбонови апликации. Логото на Shelby е видимо и в интериора – по седалките и волана, където откриваме характерната емблема с кобрата. Повечето функции в кокпита биват контролирани посредством 8-инчовия централен тъчскрийн. За акустична наслада се грижи аудиосистемата Bang & Olufsen.

При разработката на Shelby GT500 инженерите на Ford Performance са използвали изцяло ноу-хау от моторспорта. 5,2-литровият „компресорен осмак“ е от алуминий и се прави ръчно. Производителят гарантира, че благодарение на изключително бързо превключващата скоростна кутия с два съединителя и седем предавки машината ще се справя с четвърт миля за по-малко от 11 секунди. Към момента от Ford не разкриват други динамични постижения – ние обаче очакваме GT500 да се изстрелва от 0 до 100 за около 3,5 сек. Стабилно отрицателно ускорение трябва да осигуряват по-големите спирачки от Brembo. Ford разкрива, че някои компоненти по спирачната система са направени на 3D-принтер. Адекватното предаване на мощността към асфалта бива осигурено с разработени специално за Shelby гуми Michelin Pilot Sport Cup 2. В САЩ продажбите на най-мощния Mustang ще започнат през есента на 2019.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин