Muscle Cars се дънят на краштестове

В тестове за сигурност Chevy Camaro, Dodge Challenger и Ford Mustang демонстрират сериозна слабост. Т.нар. Small Overlap Crash завършва с незадоволителни резултати


26
май
2016

Chevrolet Camaro, Dodge Challenger и Ford Mustang залагат на „мускулеста“ визия и прекрасни динамични постижения – при това на сравнително изгодна цена. Дали обаче тези машини са и сигурни? Проведен наскоро краштест ни кара да си зададем въпроса дали ниската покупна стойност не е свързана с икономии по отношение на сигурността. При т.нар. Small Overlap Crash, т.е. директен сблъсък с тесен обект, никой от изпитаните автомобили не получава оценката Top Safety Pick. Това стана ясно след последната сесия краштестове на реномирания щатски институт IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Неговата тестова програма е близка до тази на Euro NCAP.

По време на теста предното колело на Challenger влиза в купето.

По време на теста предното колело на Challenger влиза в купето.

Колелото на Challenger нахлува в купето

Изключително слабо се представи Dodge Challenger. При новото поколение на легендарния Muscle Car след опита кракът на дъмито е трябвало да бъде отвъртян, за бъде освободена куклата от катастрофиралата кола. Преди това тя е била ударена в рамките на 25% от предницата отляво със скорост 40 мили в час (64,37 км/ч) в неподвижно препятствие. По данни на експертите така най-добре е симулиран удар с дърво, стълб или идващ насрещно автомобил. По време на теста предното колело на Challenger влиза в купето. При човек това би означавало много тежки до много тежки наранявания, смята Ейдриън Лънд, шеф на IIHS. Той упрекна също и здравината на покрива при Challenger, както и сигурността на седалките в областта на главата. Като цяло Dodge се представя добре само в три от общо пет категории – и незадоволително при Small Overlap Crash.

Chevrolet Camaro и Ford Mustang се представят малко по-добре. При обновеното за моделна година 2016 Chevy въпреки сериозната деформация на пътническата клетка в зоната до шофьора не влизат части от колата – и така рискът от наранявания е приемлив. В интерес на истината обаче здравината на покрива е оценена само като „приемлива“. При последващите фронтални и странични удари и трите Muscle Cars постигнаха добри резултати. Camaro и Mustang се представят добре в 4 от 5 категории. Challenger и Mustang серийно са оборудвани със система за предупреждение при опасност от удар, което носи допълнителни точки.

Mustang се представя най-добре от триото.

Mustang се представя най-добре от триото.

Mustang печели сравнението, но въпреки това не е убедителен

При Mustang A-колоната и таблото се приближават прекалено много към шофьора – и затова Ford не получава добра оценка при Small Overlap тест. Въпреки това според IHSS при този автомобил рискът от наранявания бил приемлив. Като цяло Mustang се представя най-добре в изпитанията от трите коли и най-много се доближава до Top Safety Pick. Второ остава Camaro, а като най-опасен е определен Challenger.

В САЩ не е задължително автомобилите да издържат този тежък краштест. IIHS обаче го провежда, тъй като статистиката доказва, че при спортните автомобили сигурността трябва да бъде на по-високо ниво. Ситуацията в Европа е аналогична. И тук няма предписания, според които трябва да бъде провеждан краштест, симулиращ удар в дърво. Тестовият институт Euro NCAP до момента няма подобен в програмата си. Опитно обаче Euro NCAP направи подобен и изпитаните тогава VW Golf, Honda Civic и Renault Megane далеч не се представиха блестящо.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин