Muscle Car от ада

1809
2019

Какво се случва, ако монтирате двигател със 717 к.с. в класически Muscle Car? AUTO BILD тества страховития резултат – Mopar 1967 Plymouth II Hellvedere!

8-цилиндрова мощ и над 400 к.с.: Plymouth Belvedere II от 1967 г. е манифест от времето на разцвета на Muscle Car-овете. При качване в Belvedere се чувстваме така, сякаш сме отново в това грандиозно време. Обикновен ключ, класическа аудиосистема, аналогови уреди и тънък и дълъг скоростен лост. Когато предпазният колан тип тиранти ни притиска към седалката, оборотомерът отпред на таблото ни се струва испански. Още повече, че в средата пише „Mopar“. „Mopar“ е тунинг-подразделениетона Chrysler, Jeep и Dodge. 

Машина Hellcat за 20 000 долара

Двигателят на Hellcat е решение за допълнително оборудване или така наречен Plug-and-play за модерни и класически Muscle Cars. Неговата цена е около 20 000 долара, а за настройката на двигателя са необходими ново устройство за управление, различни сензори (за кислорода и температурата), подходящ кабелен сноп, контролен модул за бензиновата помпа и педал на газта. Именно такъв комплект са използвали тунинг-специалистите на Mopar за преработката на Plymouth Belvedere II. За охлаждането се грижи модул на двигателя „Hellcat“. Въпреки това ние доста загряхме.

Името „Hellvedere“ (игра на думи между „Belvedere“ и „Hellcat“) не звуи като успокояващо нервите. Под внушителния капак на Belvedere се крие разполагащ със 717 к.с. „Hellcat“. Щом завъртите ключа на запалването, чудовището започва да крещи толкова силно, че плаши дори и свикналите с подобни звуци на двигатели американци. Този звук след запалване обаче е увертюра към акустичния ад на двигателя с вътрешно горене. След като „Hellvedere“ влезе в обороти, напълно отдава почит на своето име: компресорният 6,2-литров Hemi V8 мотор крещи така силно през ауспуховата уредба на Mopar, че колите отпред панически сменят лентата.

Благодарение на блокаж на диференциала „Hellvedere“ е в състояние да предаде бруталните 881 нютонметра максимален въртящ момент към задната ос. Сервоуправлението не е образец за директност и прецизност, а огромният, тънък волан също не вдъхва доверие. Затова пък спирачките захапват здраво. Ние се наслаждаваме на първичната сила на Hellvedere и караме адската машина да реве здраво по време на междинната газ. Звукът и необузданото ускорение ще ви направят зависими. Хубаво, че 6-степенната трансмисия Tremec Magnum работи много прецизно. Така превключването на по-ниска предавка със съпътстващите междинна газ и стреснати погледи на минувачите доставят още по-голямо удоволствие.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин