Monza X: великанът ще играе ролята на флагман


3
мар.
2017

Да говорим за голяма SUV офанзива при Opel, би означавало ненужно да подценим ситуацията. Просто хората от Рюселсхайм са на път да наводнят с кросоувър модели всички сегменти. След някои провали като Monterey и Antara обратът дойде с Mokka. През 2019 г. Opel ще ни сервира втора порция компактни SUV-ове. Като кросоувър моделът е базиран на нова платформа. Нейното заводско съкращение е VSS-F – или Vehicle Set Strategy, зад нея се крие отговорът на GM на модулната платформа за модели с напречно разположен двигател (MQB) на VW.

Същевременно с CSS (Cylinder Set Strategy) ще бъде пуснато ново семейство двигатели, което ще включва от 3- до 6-цилиндрови агрегати. Така от 2020 г. марката ще редуцира своите разходи. След 2025 г. ще има само четири VSS платформи, които ще покриват цялата гама от модели.

С Crossland и Grandland марката ще разшири през 2017 и 2018 г. гамата си от SUV-ове с два модела, които са съвместна разработка с моделите на Peugeot 2008 и 3008. Въпреки че имена като Kapitän, Admiral и Senator отдавна не се използват, завръщането на модел от висшата лига на Opel все още е актуална тема – новият флагман ще бъде SUV. Разработката дори вече си има моделно наименование (E₂UO), а по отношение на името изглежда вече има консенсус: не Bigland или Omega, а Monza X. GM позиционира автомобил като D-CUV: D е за класа на Insignia, CUV за модел с пет врати а ла Сoupé без големи офроуд амбиции. Те не биха и били основателни, тъй като офроуд пригодността на платформата е на нивото на тази на Insignia Country Tourer. Възможно е Monza X да се произвежда в Рюселсхайм.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин