Model Y ще се произвежда близо до Берлин

0403
2021

С Model Y Tesla ще предлага и SUV-варианта на Model 3. С до седем седалки и 505 километра пробег

Когато Tesla обяви производството на нов модел, почитателите обикновено полудяват. Автомобилният производител и неговият шеф Илън Мъск успява да постигне в автомобилния бранш това, което Apple направи навремето с iPod и iPhone да създаде нова мода. Най-новият модел в портфолиото на калифорнийците ще бъде Model Y. SUV-ът ще е базиран на Model 3 и ще бъде нещо като по-малкия брат на Model X.

Пазарен старт и цена: Model Y ще се появи през 2022 г.

Докато автомобилът вече се предлага в Щатите, интересуващите се в Европа ще трябва да проявят още търпение. В средата на 2021 г. Tesla планира старта на производството в гигафабриката в Бранденбург, Германия, а първите екземпляри ще бъдат доставени през 2022 г.   SUV-ът вече може да се поръчва. Model Y се предлага в две версии (единият вариант е с оптимизиран пробег, а другият – ориентиран към мощността). SUV-ът стартира от 117 000 лв., а ако изберете по-мощния вариант, ще трябва приготвите около 131 000 лв.

Пробег: над 470 километра

От 2022 г. Tesla ще предлага Model Y с два пробега. базовата версия ще е моделът с „максимален пробег“. Tesla посочва около 505 к.с. по WLTP. Ако желаете максималната мощност на Model Y, то трябва да изберете модела „Performance“. Тук пробегът намалява на около 480  километра по WLTP. За разлика от предишните си модели американците предлагат за Model Y термопомпа. Тя подобрява най-вече пробега през зимата.

Първото ни впечатление след возенето в модела: отвътре Model Y не е чак толкова просторен, колкото изглежда отвън. Най-впечатляващ е големият панорамен стъклен покрив. Ще в възможна и поръчката на трети ред седалки – така Model Y става седемместен. Според шефа на . Tesla Илън Мъск SUV-ът от среден клас има спортни заложби: спринтът от 0 до 100 км/ч се осъществява за между 3,7 и 5,3  секунди, а максималната скорост е от 217 до 241 км/ч.

Предлагано място: значително по-голям обем на багажника

Model Y е SUV-варианта на Model 3 и използва неговата платформа. Задницата е малко изтеглена нагоре, за да се осигури повече пространство. Според Tesla вътрешното пространство побира с до десет процента повече – затова е възможен и трети ред седалки като в  Model X. Вместимостта на багажника е значително по-голяма от тази на Model 3.

Гигафабрика в Бранденбург

По време на връчването на наградите „Златен волан“ на 12-ти ноември  2019 г. шефът на Tesla Илън Мъск обяви, че в Бранденбург ( близост до новото летище BER) ще бъде построена гигафабрика. Там ще се произвежда Model Y, а по-късно и Model 3. Планиран е и инженерен и дизайнерски център. В обявите за работа на Tesla вече се търсят нови служители. Планираната фабрика в Бранденбург ще предложи между   6000 и 7000 нови работни места. Tesla планира годишно производство на около 500 000 автомобила в гигафабриката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин