Model Y – първата Tesla с термопомпа


24
мар.
2020

Tesla Model Y ще бъде първият модел на американската компания с термопомпа. Това става ясно от публикувано наскоро ръководство за експлоатация на калифорнийския SUV. Съгласно „Model Y използва термопомпа за повишаване на ефективността, така че компресорът за климатикa и вентилаторът могат да работят и да генерират шум дори когато външната температура е ниска или автомобилът ви се затопля или зарежда.“ По този начин Tesla подготвя своите клиенти, че Model Y, за разлика от предишните модели на марката, може да издава шумове, когато е паркиран.

Като хладилник, но наобратно

Досегашните Tesla разчитаха на електрически нагревател, за да осигуряват топъл въздух в интериора през зимата. Този тип отопление обаче се отразява негативно върху пробега на електромобилите. Нагревателите черпят електричеството, необходимо за отопление, директно от батерията на автомобила. Ако сте пуснали парното силно, ще можете да изминете по-малко километри с едно зареждане. Различно е положението с термопомпата, която само пренася топлината, а не я генерира. Казано по-просто, тя работи като хладилник, само че наобратно. С помощта на различни агрегати като изпарител, кондензатор, компресор и клапан хладилният агент преминава в различни агрегатни състояния и под различно налягане и по този начин извършва топлообмен. В зависимост от конкретната ситуация система може да охлажда или да затопля. Това също е от полза и за батерията, тъй като термопомпата може също да поддържа температурния мениджмънт на батериите.

Класическите отоплителни системи могат да намалят пробега на електромобилите, особено през студената зима. Но дори и през лятото трябва да очаквате намаляване на километрите, които можете да изминете, тъй като батерията трябва да бъде охлаждана чрез допълнителна водна помпа. Тепърва ще разберем кога Tesla ще оборудва и другите си модели с термопомпа.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин