Нови фотографии на Tesla Model 3

Tesla Model 3 ще се продава за 35 000 долара - но се оказа, че зареждането на Supercharger-ите не било включено в тази сума. Сега се появиха нови снимки на електромобила

2906
2016

29Появиха се нови снимки на Tesla Model 3. За специална фотосесия Tesla изпраща Model 3 в Сан Франциско – и сега първите кадри от нея се появиха във Facebook. И макар че производителят напредва с разработката на модела, на фотосите все още не се вижда финалната версия на колата с електрическо задвижване. Готовият за производство сериен модел ще бъде представен официално на специално събитие още тази година. Засега обаче е ясно, че неговите притежатели няма да могат да го зареждат безплатно на станциите за бързо зареждане.

Еуфорията около първите поръчки

ДЕСЕТ ЧАСА И 49 минути до представянето на Model 3 на обществеността, а Андре Мерсие стои на пешеходната зона на Санта Моника и едва сдържа своето щастие. Той е прекарал нощта пред магазина на Tesla – в спален чувал.

Първи допир: редакторът Шрийбер сред тълпата от гости до Model 3

Първи допир: редакторът Шрийбер сред тълпата от гости до Model 3

На следващата сутрин е бил номер 3 от 400 чакащи. Двамата преди него са прекарали пред магазина две нощи. Мерсие, 30-годишен, показва на мобилния си телефон потвърждението на автомобилния производител: капарото от 1000 долара е постъпило по сметката и резервацията на автомобила е приключила. Часът е 10,04 сутринта. Останалите чакащи на опашката поздравяват Андре.
Никой тук не знае как ще изглежда автомобилът, какво ще може, както и колко точно ще струва. Няма значение – Model 3 е най-желаният автомобил в историята. Само три дни по-късно около 280 000 души ще са платили капаро за първия масов модел на Tesla.
Когато вечерта на същия ден автомобилът се появява на сцената, той наистина е спиращ дъха, различен, смел, нахален, великолепен.
Репортерът на AUTO BILD изведнъж се улавя как ръкопляска. Около него хората крещят в екстаз.
Model 3 ще се продава в Щатите най-рано в края на 2017 г., а немалко от най-верните клиенти смятат, че това ще стане в средата на 2018 г. Моделът от среден клас ще се появи в Европа някога през 2018 г. В Щатите колата ще струва 35 000 долара – така потвърждава шефът на Tesla Елън Мъск, заобиколен от бурни аплодисменти. Тоест около 60 000 лв. В действителност американската цена е базова, при това нето. Напълно оборудвано и бруто, това впечатляващо инженерно творение би могло да достигне цена от
85 000 лв. Дали всички чакащи на опашката са били наясно с това?
Близо 500 000 бройки ще трябва да бъдат произвеждани годишно през 2020 г. – в Калифорния и в Китай. Така разполагащият с пробег от 346 километра Model 3 ще превърне Tesla в голям играч. Audi и BMW тайно са поръчали автомобила още през първия ден – Tesla е сериозен противник и същевременно пътепоказател. Както и нещо, което е доста горчив хап за германските премиум марки – иновативен производител.
Model 3 също ще бъде подготвен за инсталиране на използвания в моделите S и X автопилот, като софтуерът за тази система ще се доплаща. Докато „3“ се появи на пазара, Tesla ще използва опита от милионите автономно изминати километри, за да направи автопилота по-сигурен и по-надежден.

Само тъчскрийн: бутоните и превключвателите са минало. Дали обаче Model 3 ще се появи в този вид?...

Само тъчскрийн: бутоните и превключвателите са минало. Дали обаче Model 3 ще се появи в този вид?…

В нощта на световната премиера всеки гост получи възможност да тества модела в продължение на две минути. Какво ни направи впечатление: отзад репортерът ни (1,92 м) разполагаше с достатъчно място за краката, тъй като предните седалки са разположени доста напред. Между главата и впечатляващия стъклен покрив остават няколко сантиметра. Водачът се чувства великолепно – типично за Tesla; времето за вземане на спринта до 100 км/ч от под 6 секунди изглежда постижимо. Model 3 поставя рекорд за коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,20 (Mercedes C-клас: 0,23).
Разбира се, такъв спринт се отразява на акумулаторните батерии. Засега техните капацитети и размери не са уточнени. Сигурно е само че те ще бъдат собствено производство – новата мегафабрика ще заработи от 2017 г.
Дали кокпитът ще остане толкова пуристки, ще разберем след време. Към момента той включва 15-инчов монитор, който представлява разположен напречно на арматурното табло тъчскрийн, който показва също и скоростта на движение. Категорично обаче ще има два багажника – преден и заден.

Типично за Tesla: освен със задния багажник разполагате и с допълнително място във Frunk, тоест front trunk (преден багажник)

Типично за Tesla: освен със задния багажник разполагате и с допълнително място във Frunk, тоест front trunk (преден багажник)

С големия производствен обем ще се наложат и някои компромиси. Докато каросериите на Model S и
Model X се състояха в по-голямата си част от алуминий, сега каросерията на Model 3 е повече стомана. Засега от Tesla не дават информация за теглото на автомобила.
Всеки от близо 600-те гости на партито за премиерата на модела има огромни очаквания за Model 3. Това, разбира се, може да се превърне в капан за Tesla. С нарастване на обема на производството вероятно ще растат и сервизните акции. Автомобилът от среден клас е зрелостният изпит на Tesla. Как обаче би реагирала претенциозната клиентела на възможни проблеми? Гостите на партито бяха елитът – интелектуален и финансов. Как обаче биха реагирали не толкова богатите клиенти, ако зареждането на бързи станции от 2017 г. стане платено? Елън Мъск и неговите хора ще започнат да печелят пари (още през първите часове на поръчки на Model 3 в касата на компанията постъпиха 250 000 милиона долара), но и също така ще се сблъскат с проблеми, за които досега се присмиваха на другите производители. Освен това американците работят и по следващите модели (виж карето долу). Няма спор: автомобилът изглежда уникално и притежава качествата да постави началото на нова ера. Хората от Tesla трябва да запретват ръкави и да работят. С Model S и Model X те доказаха, че умеят да го правят. Следващата им задача няма да е никак лесна.

 

 

Уникален: покривът на Model 3 ще бъде изцяло стъклен и в серийната версия

Уникален: покривът на Model 3 ще бъде изцяло стъклен и в серийната версия

 

Tesla планира също роудстър и пикап

Още когато AUTO BILD се срещна с шеф-дизайнера на Tesla Франц фон Холцхаузен в края на 2014 г. и проведе разговор с него, той ни издаде нещо: любимият на американците пикап на базата на 3rd Generation Platform, тоест на платформата на Model 3, е интересна идея. Самият шеф Елън Мъск подхрани в Twitter слуховете за роудстър. След представянето на Model 3 нашият художник ви показва как биха могли да изглеждат двата модела.

ИЗВОД

Представянето на Model 3 се превърна в боготворене, почти надменно и самовлюбено събитие. Няма значение. Дългоочакваният от всички електромобил не ни разочарова. Той е следващото предизвикателство на Tesla към BMW, Audi & Co.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин