AUTO BILD България / Moщни малки SUV-ове: три GTI на по-високо ниво

Moщни малки SUV-ове: три GTI на по-високо ниво

С модерни турбобензинови двигатели автомобилите с висока позиция на седене са истински изтребители. Спокойно, няма опасност да излетят


18
юли
2017

 

SUV-овете са предпочитани с дизелови двигатели – разбираемо, но този факт малко потиска спортните им амбиции. Компактните модели с висока позиция на седене имат и друга непозната страна – модерните турбобензинови агрегати. С такъв мотор Mercedes GLA 220 се вкопчва с четирите си колела за асфалта дори и след най-лекото натискане на педала на газта, достига за 7,2 секунди до темпо 100 и се движи с лекотата на GTI.

GTI? Да, в действителност нашето тестово трио не е далеч от компактния спортен уред. Audi Q3, Mercedes GLA и Mini Countryman са оборудвани със същия 2-литров 4-цилиндров двигател като GTI класа, като мощността им е в диапазона между 180 и 192 к.с. Двойното задвижване и автоматичните скорости са повече от задължителни в тази дисциплина, така че се хващаме за воланите и потегляме.

В GLA сядате по-скоро надолу вместо нагоре – 55 сантиметра е височината на седалката. На ниското място водачът седи зад вертикално разположен волан, заобиколен от свободно позициониран монитор и типичните за Mercedes вентилационни дюзи. Усещането е за смес между липса на практичност и луксозност. Тук тясната задница изисква тренираност в упражнения за гъвкавост, иначе GLA е оборудван с най-модерното поколение на Comand Online (доплащащо се) и владее Apple CarPlay и Android Auto. Целият интериор крещи „Mercedes! Mercedes!“, но пък има някои скърцащи и тракащи звуци.

Audi Q3 2.0 TFSI quattro
Всичко в концерна на VW е Golf VII? Не всичко, Q3 използва по-стара техника, което си личи. Време е за нов SUV, който трябва да се появи през 2018 г. в по-добра форма

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин