Новини » Mitsubishi представи новото поколение Space Star

Mitsubishi представи новото поколение Space Star

2811
2019

Шест години след дебюта си в Европа и след 653,065 броя, продадени в над 90 страни по целия свят (март 2012 до септември 2019) – 205,264 от които в Европа, Space Star идва със значителни подобрения, които правят визията му по-динамична и предлагат едновременно разумна, но и атрактивна алтернатива на европейските потребители – японско качество и усъвършенствани системи за безопасност.

Представен на Bangkok Motor Expo на 28 ноември, 2019 г., новият 2020 Space Star ще бъде премиерно представен в Европа на автосалоните в Брюксел и Виена през януари, 2020, малко преди старта на продажбите в региона.
Между януари и септември, 2019 г. Space Star е най-добре продаваният модел на MMC в Европа с 33 630 продажби или 22,8% от общия обем продажби на MME.
Сред основните новости за модела са:
• Нов дизайн в предната и задната част
• Интериор от по-висок клас
• Нови системи за активна и пасивна безопасност
• Подобрена горивна ефективност
• Подобрена Smartphone-linked Display Audio (SDA) система

Резултатът от амбициозния проект “Global Small”, иницииран от MMC през 2009 г, е Space Star – продукт, създаден, за да посрещне нуждите на специфична група потребители по целия свят. Независимо дали са в развит или развиващ се пазар, те търсят една и съща комбинация от пространство, горивна ефективност и ниски нива на вредни емисии, както и разумни разходи по ползване и поддръжка на автомобила, но същевременно се стремят да избягат от етикета „нискобюджетни продукти“.

За да постигне тази цел, MMC представи “Global Small” – всеобхватен проект, който работи за популяризиране на усъвършенствани технологии, като подобрена аеродинамика, интелигентно редуциране на теглото, рационално оразмеряване, високоефективно задвижване и т.н.

“Global Small” проектът разработва изцяло нова архитектура за малък автомобил, две различни превозни средства (Space Star хечбек с 5 врати, и 4-врат седан – Attrage), изцяло нови двигатели, както и нов завод в Тайланд (третият за MMC в страната, а оттогава е създаден и още един във Филипините).

Запазвайки основните характеристики на Space Star – горивна икономичност и ниски нива на емисии, обширно интериорно пространство в компактен на външен вид екстериор, както и ниски разходи за ползване и поддръжка, MMC внимателно наблюдава и изследва обратната връзка на пазара.

Надграждайки успеха на подложения на няколко фейслифта модел от 2016 моделна година, и ръководени от идеята за още по-свеж дизайн, дизайнерите на Mitsubishi Motors продължават да „изострят“ външния вид на Space Star, този път с имплементирането на Dynamic Shield визуалната идентичност.

За първи представена като концептуален детайл през 2014 г., Dynamic Shield предната решетка вече се използва във всички автомобили на MMC, независимо дали са леки автомобили, kei-cars, SUV, MPV или пикапи, като де факто доказва едновременно универсалността, но и разнообразието, което придава на автомобила.

Същата идея се следва и при новите MY20 ASX и MY20 L200. Цялата предница на автомобила пред предното стъкло (капак, калници, броня, решетка, фарове) е напълно преобразена с Dynamic Shield в духа на динамиката, подобрената защита и японското майсторство.

С немалки усилия по отношение на инвестиции и производство, същата трансформация се случва и при Space Star – той вече е елегантен и динамичен компактен градски автомобил, с по-характерна осанка, но все така компактни размери (увеличени само с 5 см до общо 3,845 mm)

В задната част имаме по-широка и по-изострена броня, която кара автомобила да изглежда по-нисък и широк. Дизайнът на задницата се допълва и от новите L-образни LED задни светлини.

Общата визия е подсилена от спойлера в задната част на покрива с интегрирана стоп светлина, който допринася и за по-добра аеродинамика (Cd: 0.27).

Визуално по-внушителен, новият 2020 Space Star разчита и на по-изтънчени 15-цолови алуминиеви джанти, които подчертават усещането за динамика и устойчивост.

Да не забравяме и двата нови цвята, които се предлагат за модела: Sand Yellow metallic и White Diamond.

White Diamond е специален цвят, създаден по многослойна технология, която бе първо приложена при Eclipse Cross (в червено) през 2017 г. и после при L200 (в бяло) тази година:

Промените в интериора са отговор на желанията на европейските клиенти и естествено продължение на екстериорните подобрения.

 • Нова тапицерия (налична в черно или сиво)

 По стандарт комбинация от текстил с геометрични форми в центъра на седалките и имитация на възли отстрани със или без шевове, в зависимост от нивото на оборудване.

 Опция е комбинацията от текстил в централната част и синтетична кожа отстрани с шевове и кантове.

 • Нова текстилна облицовка на вратите, покрит с текстил подлакътник с акценти в карбонова шарка.
 • Ново оформление на скоростния лост и пространството под таблото.
 • Нов подвижен подлакътник за водача (само при CVT)
 • Нови измервателни уреди със средно висок контраст, карбонов завършек и по-заострени форми.

Компактен и по-сигурен
Новото поколение на Space Star носи със себе си системи за сигурност, присъщи за „големи автомобили“, в компактния сегмент.

 • Система за разпознаване на опасността от удар отпред с функция за разпознаване на пешеходци – FCM
 • Система за предупреждение при напускане на пътната лента – LDW
 • Автоматична смяна на къси/дълги светлини – AHB
 • Камера за заден ход

Ефективността е на първо място
Още от представянето си през 2012 г., Space Star предлага на своите потребители възможност за движение с много ниско отражение върху околната среда – нисък разход на гориво и ниски нива на вредни емисии. Доразвиването на тази инженерна философия се изразява във:

 • Изцяло новата “Global Small” архитектура,
 • Подобрена аеродинамика (Cd. 0.27);
 • Структурна оптимизация и подсилена стомана, резултиращи в здравина над стандартната за индустрията 200/250 MPa, както и в минимално тегло само 860 кг (само с 15 кг повече от предишното поколение)
 • Дължина от едва 3,845 мм и достатъчно интериорно пространство за петима с общо място за краката – 1,651 мм
 • Изцяло нови високо ефективни и леки 3-цилиндрови бензинови двигатели (1.0-литров / 71 к.с. / 88 Nm и 1.2-литрови / 80 к.с. / 106 Nm) с Mitsubishi Motors MIVEC системата и Auto Stop & Go (зависи от оборудването).
 • Освен това и двата двигателя на Space Star са така проектирани, че да работят еднакво добре с изцяло новата 5-степенна скоростна кутия, както и с INVECS-III CVT (само с 1.2-литровия двигател).

2020 Space Star е оборудван със Smartphone-linked Display Audio (SDA) система. Налична с 16 различни езика, тя предлага функционалностите на по-големите представители на марката, като навигация, връзка със смартфон, музика. Системата работи със 7-инчов WVGA тъчскрийн, както и чрез USB връзка за пренос на видео и музика. DAB и камерата за заден ход също работят чрез SDA.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ