MINI Pat Moss Edition: почит към постиженията на жените в моторспорта

0903
2022

Моторните спортове са в гените на MINI, най-големите успехи в историята на марката са постигнати при рали състезанията. И основата за това е положена от изключителна състезателка. През май 1962 г. класическото Mini за първи път влиза в списъка на победителите в международно рали състезание. 

На международното рали на лалетата, което преминава от холандската община Нордвейк до френската Ривиера и обратно, Пат Мос постига рекордно време по маршрута с класическото Mini Cooper. 60 години по-късно MINI отбелязва таланта, смелостта и страстта на британската състезателка с вълнуващ специален модел. Pat Moss Edition за MINI с 3 врати и MINI с 5 врати, лимитиран до малко над 800 екземпляра, напомня не само за изключителната спортна кариера на класическото Mini, но и на пионерските постижения на силните жени в моторните спортове. Защото с успеха в Нидерландия както classic Mini , така и Пат Мос и нейната навигаторка Ан Уиздъм необратимо се превръщат в героини в дисциплина, доминирана от една страна от значително по-големи автомобили, а от друга страна – изцяло от мъжете.

Pat Moss Edition се отличава с неконвенционални дизайнерски елементи и стилни детайли, които ще се предлагат от май 2022 година за MINI Cooper S с 3 врати (среден разход на гориво: 6,6 – 6,2 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 151 – 140 г/км според  WLTP), MINI Cooper S с 5 врати (среден разход на гориво: 6,8 – 6,2 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 154 – 141 г/км според  WLTP) и MINI John Cooper Works (среден разход на гориво: 7,1 – 6,8 л/100 км; CО2 емисии (комбинирани): 162 – 156 г/км според  WLTP). С четирицилиндровите турбодвигатели с мощност 131 кВт/178 к.с. респективно 170 кВт/231к.с. (MINI John Cooper Works) те осигуряват вълнуваща спортна радост от шофирането във всекидневието. Ексклузивният дизайн на специалните модели отдава почит както на състезателната история на британската премиум марка, така и на спортните кариери на Пат Мос и Ан Уиздъм. Освен това специалният модел интегрира продуктови иновации на MINI като Multitone покрива. За Pat Moss Edition за пръв път ще се предлага и още един вариант Multitone покрив. При него цветовете на покрива преливат от Chilli Red през Melting Silver до Jet Black. С иновативния процес на боядисване, който е напълно интегриран в производствения процес в завода MINI в Оксфорд, вторият цветови вариант ще бъде реализиран за първи път и ще бъде достъпен за клиентите за поръчка от март 2022 г. Минималните отклонения в цветовия модел, причинени от променящите се условия на околната среда, гарантират, че всяко MINI с многоцветен покрив ще има характера на уникат още след лакирането си в завода. При новите специални модели харизматичното лаково покритие на покрива може да бъде комбинирано с цветовете на каросерията Pepper White uni или Midnight Black metallic, както и с червени корпуси на външните огледала.

Като символ на първата победа в рали и на мястото на ранния триумф служи стилизирано лале, което заедно с надписа „Pat Moss“ се вижда както на задните колони на специалните модели, така и на страничните елементи Side Scuttles. Капачките на главините се отличават с изключителен дизайн с графика, разработена от очертанията на цветето, типично за Холандия и изписването на марката MINI. Под Side Scuttles на предните странични панели са допълнени и най-важните факти за ралито на лалетата през 1962 година: маршрутът Нордвейк – Монте Карло – Нордвейк, разстоянието 2 500 километра, автомобилът Mini Cooper и неговият стартов номер 104. Те са допълнени с валидната и до днес характеристика на MINI: „born to compete“. Мотивът с лалето, надписът на модела и основните данни за първата победа в рали състезание са разположени и на специфичните за специалния модел алуминиеви лайстни на праговете със ситопечат.

Друг, използван за пръв път при Pat Moss Edition дизайнерски елемент са белите, хоризонтално насочени ленти на предния капак. Отпечатаната комбинация от букви и цифри – 737 ABL – с триизмерна графика отговаря на регистрационния номер на победоносното classic Mini от Ралито на лалетата през 1962 година и е реминисценция на историческия образец. Оригиналният подпис на Пат Мос върху капака на автомобила след една от нейните победи, украсява предната броня на специалния модел. В интериора на специалните модели емблематичният подпис върху вътрешната повърхност Piano Black в зоната на пътника до водача напомня на революционната рали състезателна, който почина през 2008 г. Спортният кожен волан е украсен с емблема с графика на лале върху долната спица. Абстрактното изображение на движещо се нагоре и надолу бутало е мотив на графиката на интериорната повърхност от страната на водача. Лентите с различна височина оформят буквите „M“ и „W“ за „Moss“ и „Wisdom“ като символ на перфектно координирано дуо, което предизвикаше фурор в рали състезанията в продължение на много години.

MINI Pat Moss Edition отдава почит на една от първите жени в моторните спортове, историята на MINI в ралитата и истинския отборен дух. Един от най-забележителните детайли от първия рали успех за класическото Mini е фактът, че въпреки бременността си Ан Уиздъм не иска да пропусне да стартира в ралито на лалетата и безпогрешно водеше Пат Мос по 2500-километровия маршрут.

Заедно Моси и Уиз, както ги наричат в падока, формират успешен дует в продължение на седем години. Двете жени имат смелостта да се състезават в спорт, доминиран от мъже, и да го променят фундаментално.

Пат Мос, по-малка сестра на пилота от Формула 1 Стърлинг Мос, спечели и ралито Sestriere в Италия през 1968 г., завършва на подиума в много други международни състезания и пет пъти спечели класирането при жените в Европейския рали шампионат. Ан Уиздъм се смята за първият професионален навигатор в историята на ралитата. И двете гледат на смелото си нахлуване в мъжката сфера със самоувереността на успешни спортистки и с типично британски Understatement. „Тогава не сме се оценявали като пионери“, казва Ан Уиздъм години по-късно. — „Ние просто карахме в рали.“

Пат Мос и Ан Уиздъм проправят пътя за изключителна кариера за класическото Mini. През 1964, 1965 и 1967 г. британският малък автомобил печели общаа победа в рали Монте Карло. Десетилетия по-късно MINI се превръща в доминираща марка в най-тежкото рали на дълги разстояния в света. От 2012 до 2015 г. MINI печели рали Дакар четири поредни пъти. Следват още две цялостни победи през 2020 и 2021 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин