Mini Aceman залага на емоциите

2707
2022

Вдигаме завесата за Mini Aceman. Четириметровият автомобил е интересен кросоувър с години детайли. AUTO BILD разгледа модела.

Това Mini ти се усмихва и ти вече знаеш: Ей, ти си моят приятел! AUTO BILD има среща с новия Aceman, моделът все още е студия,но създателят ѝ казва: „Ще се появи почти в същия вид!“

Оливер Хайлмер (47) е шеф-дизайнер на Mini и си има доста работа.  През 2024 г. ще се появи версията с три врати, базирана на новата платформа за електромобили, а малко по-късно и Aceman. Мястото за подобен четириметров модел с висока позиция на седене се освободи, след като Countryman порасна на 4,40 метра. Съвсем точно Aceman е дълъг 4,05 метра, широк е 1,99 и висок 1,59 м. Този кросоувър обаче съвсем не е малък.

Дизайнът на Aceman е характерен

От една страна това се дължи на новите 20-цолови джанти, а от друга на характерните кантове и ръбове, погледнете тези страхотни дъги на калниците, късите надвеси на каросерията. Един мъник може да бъде и толкова внушителен. Казахме мъник ли? Отвътре той е много голям. Разбира се, благодарение на платформата за електромобили, на разположените в пода батерии, на малкия електромотор, всичко това осигурява много място – най-вече за краката.

Устойчивостта е козът на новото Mini

В бъдеще искате да се откажете от кожена тапицерия и хромирани повърхности при Mini, тъй като не са устойчиви. При Aceman са използвани платове, сякаш са искали да привлекат вниманието. Тапицериите на седалките са изработени на ръка (пачуорк), воланът прилича наплетен, а арматурното табло е покрито с плат. Много е хубаво, че сякаш Mini преоткрива себе си наново.

Отвътре Aceman залага на визията на марката

И въпреки това си остава стария: скоростомерът не е зад волана, а представлява дигитална „пица” в средата, както и преди, като под нея има лайстна с превключватели за бързите команди. С тези бутони се управляват паркинг-спирачката, включва се/изключва задвижването, избират се предавките и се регулира силата на звука на аудиосистемата. Мониторът с OLED-техника може да възпроизвежда върху цялото арматурно табло чак до вратите информация от навигацията или лични снимки.

Водачът бива приятелски поздравен

Когато Mini бъде отключено, LED светлините на решетката образуват графика с флага на Обединеното кралство, а с десния си фар Mini намига на своя собственик, като на централния дисплей се изписва „Hey Friend“. Ние пък се радваме на възможността за индивидуализиране на този приятел – макар и знаем, че няма да е евтино.  

ИЗВОД

Андреас Май

Такова нещо може да се появи само от Mini: Aceman е малък автомобил с висока позиция на седене и голям талант: тотална индивидуализация, дигитален майстор на всичко. С дължина от четири метра е в крак с времето, но определено няма да е евтин.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин