MINI променя коренно дизайнерския език в ерата на електрическата мобилност


14
юни
2022

Електрически, цифрови, устойчиви и забележителни: новото моделно поколение на MINI пренася радостта от шофирането, потребителското изживяване и отговорното отношение на марката в една нова ера. Тази трансформация веднага се разпознава по насочения към бъдещето дизайнерски език. Той съчетава традиционните ценности на марката с напредничави технологии и взема предвид основните принципи на автомобилния дизайн, както и градския характер на MINI и иновативния дух на неговата общност. Принципът на Charismatic Simplicity обозначава дизайн, който придава на всеки нов модел на MINI силен индивидуален характер и чрез ясен, редуциран език на дизайна интуитивно привлича погледа към съшността на марката. Друг основен фактор на новия дизайнерски език е изборът на материали, който е насочен към устойчивост. Следващото поколение модели на MINI има интериор без кожа и почти напълно се отказва от хромирани елементи.

Моделите на бъдещето на MINI съчетават модерен и пуристки външен дизайн и интериор, който се концентрира върху най-важното. Това отразява принципа на креативно оползотворяването на пространството, който е характерен още в classic Mini. В допълнение, новият език на дизайна използва свързаната с електрификацията на задвижването възможност за генериране на типичната за MINI радост от шофирането без никакви локални емисии. „Моделите на MINI с чисто електрическо задвижване ни дават възможност да преосмислим нашия дизайн. В същото време запазваме типичната за MINI комбинация от любовта към детайла, традициите и страст към иновациите“, казва Оливер Хайлмер, ръководител на MINI Design.

Автомобилната архитектура за новото поколение модели на MINI, която е разработена от самото начало за чисто електрическа мобилност, създава възможност за още по-ефективно оползотворяване на наличното пространство за постигане на комфорт, уют, емоционално изживяване и радост от шофирането на пътниците. И в бъдеще всеки модел на MINI, независимо от външните му размери, ще предлага оптимално съотношение между площ на пътя и предлагане на място.

Сърцевината на марката е въплътена и в бъдещото моделно поколение на MINI 3 врати – чисто електрическо и постоянно насочено към радостта от шофирането в града. Наследникът на настоящото MINI Countryman също излиза на пътя с чисто електрическо задвижване. Освен това MINI скоро ще представи концептуален прототип на кросоувър за премиум сегмента на малките автомобили – също захранван изцяло от електричество. „ДНК на дизайна на MINI ще бъде ясно изразена във всеки модел от новото поколение и няма да позволява никакво съмнение относно принадлежността му към марката“, допълва Оливър Хайлмер. „В същото време дизайнерският екип на MINI успя да създаде силни продуктови характери с индивидуални акценти, които повече от всякога показват тяхната индивидуалност.“

Появата на независими индивидуалности на автомобилите е централна способност на новия дизайнерски език. Харизматичната простота придава на всеки член на бъдещото семейство модели на MINI индивидуална харизма, която безпогрешно се базира на сърцевината на марката и я интерпретира уверено и по свой собствен начин. Автентичната препратка към основните ценности на MINI е изразена чрез много модерен дизайнерски език с ясно и чисто моделирани повърхности. Чрез намаляване на броя на компонентите и концентриране върху основните елементи, Charismmatic Simplicity позволява на дизайна на бъдещите модели на MINI да създаде емоционално мощна, интуитивно възприемаща се идентичност.

„В нашия нов дизайнерски език ние комбинираме сърцевината на ДНК на MINI с иновативни, естетически и технологични импулси“, казва Оливър Хайлмер. „В резултат на това всяко ново MINI остава истински и същевременно готов за бъдещето оригинал.“ Така например типичният дизайн Union Jack на задните светлини на MINI има различни форми с помощта на иновативна LED технология, за да се създаде индивидуален светлинен подпис за всеки модел.

В интериора на бъдещите модели на MINI комбинацията от традиция и прогрес води до потапящо потребителско изживяване, което допълнително засилва традиционно силната връзка между човек и автомобил характерна за MINI. „MINI е градска марка, която с всеки аспект от своя дизайн допринася за това да направи животът в града възможно най-приятен и наситен със събития“, обяснява Оливер Хайлмер. Ключът към това се крие както в напредналата дигитализация в областите на управление и свързаност, така и в ясно проектирания интериор с интуитивна функционалност.

И в кокпита на бъдещите модели на MINI редукцията не е свързана с лишения. OLED технологията за напълно дигиталния дисплей и блок за управление, представена за първи път в MINI Vision Urbanaut, прави възможно комбинирането на значително увеличен брой функции в един контролен блок – реализиран в кръглия централен инструмент в центъра на арматурното табло, типичен за MINI. MINI е първият производител на автомобили в света, който предлага сензорен дисплей с напълно използваема кръгла повърхност. Иновативната технология на дисплея проправя пътя за нов дизайн на потребителския интерфейс. В същото време дизайнът на MINI запазва аналогови контроли като превключвателите под централния инструмент. Те подсказват за любовта към детайла и неподражаемите дизайнерски характеристики, които превръщат интуитивната функционалност в емоционално изживяване.

„Бъдещето на дизайна на MINI се основава на смелостта и решимостта да се оформи промяната, която да даде отличителен и неподражаем профил на марката“, казва Оливер Хайлмер. Това включва и последователен избор на материали, насочени към устойчивост. Новото поколение модели на MINI ще се откаже изцяло от кожени повърхности и ще намали използването на хромирани компоненти почти до нула. Електрификацията, щадящото ресурсите производство, високите екологични стандарти и постоянно нарастващият дял на вторични суровини, както и естествени и рециклирани материали са израз на фундаментална нагласа, която се характеризира с чувство за отговорност и ориентация към бъдещето. Минималният екологичен отпечатък е дълбоко вкоренен в традицията на марката и по-всеобхватно от всякога е пренесен от дизайна на MINI към новото поколение модели. 

Концептуалният прототип на кросоувър модел от новото, напълно електрическо поколение на MINI, което ще бъде представено за първи път на публиката в края на юли 2022 г., предоставя първата пълна предварителна проверка на новия дизайнерски език за напълно електрическото моделно семейство от следващо поколение. С него дизайнът на MINI демонстрира как технологичните иновации и прогресивното разбиране на индивидуалната мобилност отвеждат дизайнерския език на марката далеч в бъдещето. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин