Новини » MINI на ток – автомобилът за сигурност в електрическата Formula E (ВИДЕО)

MINI на ток – автомобилът за сигурност в електрическата Formula E (ВИДЕО)

0104
2021

„С MINI Electric ние вече показахме колко добре си подхождат радостта от шофирането и електрическата мобилност“, казва Бернд Кьорбер, ръководител на марката MINI. „MINI Electric Pacesetter inspired by JCW прави още една крачка напред и съчетава динамичния характер на марката John Cooper Works с електрическата мобилност. Естествено този екстремен вариант като Safety Car за състезателните серии ABB FIA Formula E World Championship E не е предвиден за обществените пътища. Когато видите този автомобил, вие ще видите перспективите за електрификацията на марката  JCW. За мен е ясно: електрификацията и John Cooper Works си подхождат.“

Максимална динамика – външният дизайн

Създадената по мярка за състезателната писта външност на MINI Electric Pacesetter inspired by JCW демонстрира най-динамичната досега визия на MINI с чисто електрическо задвижване. „Дизайнът е вълнуваща симбиоза между техническа прецизност и емоция“, допълва Оливер Хайлмер, ръководител на MINI Design. „Тук формата се определя от функцията, много от дизайнерските елементи имат техническа функционалност. Така например формите на арките на калниците, на предната и задната броня са разработени в тясно сътрудничество с колегите от BMW Motorsport, като освен това са и с оптимизирано тегло. Именно този характерен, технически прецизен език на формите осигурява високата емоционалност и вълнуваща визия на автомобила.“

Високата разпознаваемост на типичното за MINI лице се осигурява от класическите икони на MINI като кръглите фарове и хексагоналната радиаторна решетка. В същото време характерните за John Cooper Works елементи като адаптираните към широката следа арки на калниците и ниската предна броня с допълнителни разделени сплитери подчертават спортното излъчване на предната част. Затворената „радиаторна решетка“ и логото на MINI Electric подсказват за електрическото „сърце“ на този Safety Car. Тъй като в горната част на решетката няма почти никаква нужда от класическото охлаждане на двигателя, с цел подобряване на аеродинамиката предната част е до голяма степен затворена. Изключения има единствено в областта под решетката и характерните, почти квадратни отвори за охлаждане на спирачките. Белите проблясващи светлини на автомобила за сигурност са интегрирани хармонично в предния капак. Характерните Bonnet Stripes продължават през покрива до задната част на автомобила.

Състезателна визия на гените на MINI – страничната част

MINI Electric Pacesetter inspired by JCW демонстрира максимална динамика и в профил: взаимодействието между геометрично подчертаните Spats с целенасочено оформени аеродинамични ръбове и спортните странични прагове ускоряват автомобила още в покой. В комбинация с увеличения диаметър на джантите, които почти изпълват арките на калниците, те подчертават типичния за MINI Stance on the Wheels. Spats и спойлерите са „made in Oxford“ и са изработени от рециклиран карбон чрез технология на 3D печат. Жълтите акцентиращи линии и повърхности върху аеродинамичните елементи като Spats, праговете и задното крило подсказват за оптимизираното обтичане и в същото време поставят визуален акцент върху аеродинамичните елементи и ръбове. 18-инчовите олекотени ковани джанти с черно/неоново оранжево двуцветно изпълнение по филигранен начин и с голяма визуална дълбочина интерпретират дизайна с четири спици на MINI John Cooper Works GP. В цветовата концепция в едно общо изявление се сливат оформленията на MINI Electric и John Cooper Works. Основният цвят на автомобила е матово сребристо, което продължава до средата на автомобила. След това към задната част на автомобила продължава гланцирано фолио с двуцветно преливане от Highspeed Orange към ярко червен металик „Curbside Red“. Контрастът между матовите и гланцирани повърхности на автомобила олекотява силуета, а ясните диагонални разделителни линии между отделните цветове осигуряват допълнителна динамика. В страничната част на автомобила голямото лого на MINI Electric е съчетано с заимстван от финален флаг елемент, като същото лого е разположено и на предната радиаторна решетка, на покрива и в задната част. Тъй като автомобилът ще служи за Safety Car, върху него са разположени и специфични за регламента графики, както и стикери на спонсорите, които визуално подчертават състезателния характер.

Широка и впечатляваща – задната част

Задната част в черен цвят и Curbside Red продължава вълнуващия език на формите от предната и задната част с жълти акцентиращи повърхности и осигурява много модерно, динамично излъчване. Изразителното задно крило с жълти акцентиращи линии на покрива интегрира и светлинната сигнална система. То е изработено с технология на 3D печат в завода в Оксфорд. Изпъкналите арки на калниците подчертават широката следа и преливат в подчертаната задна броня. Тя е изрязана в областта на колелата и осигурява видимост към състезателните гуми с много високо сцепление. Между колелата е разположен пуристки дифузор. От тази перспектива цветните акценти в Energetic Yellow, както и липсата на ауспухови накрайници подсказват за електрическото задвижване.

Максимално редуциран – интериорът

Интериорът е редуциран върху най-важното. Монтиран е само предният ред седалки. Зоната на водача включва сертифицирана и разрешена и за обществените пътища седалка с шестточкови предпазни колани, волан с минимална средна част от карбон и дигитално арматурно табло. Централният информационен дисплей е заместен с карбонов капак с цел допълнително понижаване на теглото. На средната конзола са разположени превключвателят за предавките, ръчната спирачка и уредите за управление за необходимите сигнални светлини, всичките с оформление във видим карбон. На олекотените тапицерии на вратите от карбон със стъклоповдигачи е дръжки за отваряне на вратите е разположена текстилна лента за по-лесно затваряне на вратата. Максимална сигурност в интериора осигурява заварената клетка за защита при преобръщане. Останалите елементи от опростеният интериор по функционални причини са боядисани в типичния за моторните спортове бял цвят.

Ексклузивно изработени чрез 3D печат детайли в интериора

Минималистичната централна част на волана, както и Boost панелът в дясната част на волана са висококачествени уникални изработки, същото важи и за централната конзола и тапицерията на вратата на водача. Друг акцент са сменяемите, изработени с 3D печат Pads на спортната седалка. Тяхната иновативна структура комбинира комфорт, здравина и модулност. Те могат да бъдат индивидуализирани по дебелина, здравина и цвят и могат да бъдат адаптирани към телосложението, теглото и личните предпочитания на съответния водач.

Подготвено за моторните спортове благодарение на опита на BMW Motorsport

Под изразителния дизайн на MINI Electric Pacesetter inspired by JCW се крие опитът на BMW Motorsport. Последователното олекотяване на конструкцията позволява понижаване на теглото с около 130 килограма спрямо серийната версия на MINI Cooper SE, собственото тегло на автомобила за сигурност е около 1230 кг. Оптимизираното задвижване на базата на MINI Cooper SE осигурява135 кВт и 280 Нм. MINI Electric Pacesetter inspired by JCW ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди (серийно: 7,3 секунди), от 0 до 60 км/ч за 3,6 секунди (серийно: 3,9 секунди). Но при един Safety Car още по-важни са данните за еластичността. В това отношение MINI Electric Pacesetter inspired by JCW разгръща всички преимущества на своето електрическо задвижване с висок въртящ момент: 80-120 км/ч за 4,3 секунди (серийно: 4,6 секунди). В комбинация със задвижването регулируемото на три степени окачване от моторните спортове осигурява максимално Go-Kart усещане. Цялостният пакет е допълнен с носачи от моторните спортове, разширение на следата с +10 мм, както и четирибутална спирачна система и джанти от MINI John Cooper Works GP с гуми MICHELIN Pilot Sport с размер 245/40R18. Това са същите гуми, с които се оборудват предните колела на състезателните автомобили от Formula E.

Премиера на 10 април 2021 година при E-Prix 2021 в Рим

MINI Electric Pacesetter ще отпразнува своята премиера на 10 април 2021 година в Рим в рамките на второто състезание от сезон 2021 на Formula E. Зад волана му ще бъде Бруно Корея, официалният пилот на FIA Safety Car от Formula E. „Пъргавината, мощността и страхотната визия. MINI Electric Pacesetter Safety Car от световното първенство на FIA Formula E предлага всичко това. Шофирането доставя голямо удоволствие, усещането е като при картинг“, казва Корея за MINI Electric Pacesetter.

На състезателната писта за първото място във Formula E със своите BMW iFE.21 ще се борят двамата пилоти на BMW i Andretti Motorsport Максимилиан Гюнтер (Германия) и Джейк Денис (Великобритания).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ