AUTO BILD България / MINI минава на електричество

MINI минава на електричество

Британската марка представя напълно електрически дизайнерски прототип по време на IAA


30
авг.
2017

MINI използва тазгодишното международно автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт, за да представи бъдещето на индивидуалната градска мобилност под формата на MINI Electric Concept. Създаден за шофиране в градските части, концептуалният автомобил позволява да се надникне към всекидневната мобилност с напълно електрическо задвижване през идните години. Още преди близо 10 години MINI направи важни пионерски крачки с MINI E и с това постави основите на разработките на готовата за серийно производство електрическа мобилност на BMW Group. Представеното през 2008 г. MINI E бе първият автомобил на BMW Group с чисто електрическо задвижване, който бе шофиран от частни потребители във всекидневието в рамките на всеобхватни полеви тестове. При практическите изпитания бяха тествани над 600 екземпляра MINI E по целия свят.

„MINI Electric Concept е квинтесенцията на MINI – компактно, пъргаво, то просто е идеалният спътник във всекидневието. В същото време то показва и едно ново разбиране на спортния дух“, каза Адриан ван Хойдонк, Старши вицепрезидент на BMW Group Design. „Защото аеродинамиката и олекотената конструкция са важни не само при моторните спортове, а са важни елементи и за максимално висок електрически пробег. Те са съчетани с една прецизност и модерна яснота на повърхностите, които допълнително подчертават ефективния характер. Освен това, впечатляващите акценти и ярките контрасти придават на екстериора типичната за MINI индивидуалност.“

 

Хексагоналната радиаторна решетка и кръглите фарове в предната част осигуряват висока разпознаваемост на MINI Electric Concept при поглед отпред. Електрическото му сърце се разпознава добре и отвън: характерни елементи са силният контраст между сребристия и жълтия цвят, също като при по-ранните MINI E, както и типичният бадж Е. Освен това радиаторната решетка и предните светлини са интерпретирани, така че да отразяват по нов начин изискванията на мобилността при нулеви емисии. Тъй като електрическото задвижване се нуждае от малко количество охладителен въздух, радиаторната решетка е затворена по аеродинамични съображения. Акцентиращата лайстна в цвят Striking Yellow с бадж Е в същия цвят осигурява силен контраст, който формално се поема и продължава от дневните светлини на LED фаровете.

Изразителните елементи на предната броня подчертават динамичния характер на MINI Electric Concept и в същото време увеличават и пробега чрез оптимизираната си аеродинамика. Тъмните ламели на загатнатите и също затворени въздухозаборници на предната броня напомнят на охладителни ребра и поставят акцент с техническо въздействие. Елементите с остри контури като LED предните светлини и структурите от фибростъкло са в контраст с ясните, разточителни повърхности и придават модерно излъчване на цялата предна част.

Страничната част – компактна и пъргава

Контрастът между цветовете, меките повърхности и прецизно контурираните детайли продължава и в страничната част на MINI Electric Concept. Компактните пропорции са комбинирани с насочени към пътя, ясно оформени детайли от фибростъкло. Стегнатите, ясно дефинирани повърхности отстрани придават минималистично и ефективно излъчване на силуета. Обемите под повърхностите излъчват изтънчена мощ и сдържана атлетичност. Цветът Reflection Silver –матов нюанс с ефект на течност– позволява оптимално изпъкване на работата с повърхностите и с това подчертава лекия и модерен характер.

Изразителни акценти

Акцентите при материалите и цветовете с лекота омекотяват техническото излъчване на страничната част на автомобила, както и други части от него. Големият, но и дискретен бадж Е над предното колело загатва за електрическото задвижване. Комбинацията на матови и блестящи повърхности със сходни цветове създава прогресивно излъчване, което в същото време прави впечатление за изчистеност и елегантност. Други баджове MINI E са интегрирани на радиаторната решетка, както и на корпусите на външните огледала. Други акценти са цветните линии по покрива и праговете в акцентиращия цвят Striking Yellow. Цветът на покрива прелива от матово бял до блестящо жълт, докато жълтият цвят става все по-прозрачен от праговете нагоре и сякаш прелива в цвета на каросерията. Цветови градиенти подчертават лекотата и модерното излъчване на концептуалния автомобил.

Иновативна технология за 3 D печат

Друг визуален акцент е дизайнът на тъмните 19-инчови джанти, които повтарят мотива на акцентиращата лайстна на радиаторната решетка и го интерпретират в асиметрична форма. Аеродинамичните елементи са изработени чрез 3D печат. Те цитират структурата от фибростъкло на аеродинамичните елементи и придават на джантите особена естетика. Чрез технология на 3D печат са изработени и изтеглените назад ламелни повърхности на загатнатите въздухозаборници. Двата елемента подчертават лекия и модерен характер на MINI Electric Concept. В същото време те показват какви възможности крие технологията за 3D печат като функционален дизайнерски елемент за оформление и индивидуализация на един автомобил.

Задната част – ясна и динамична

Задната част на концептуалния автомобил също се представя като истинско MINI. Широката стойка на пътя е впечатляващо спортна, без да е прекалено екстровертна. И докато в горната част доминират ясните форми, задната част става все по-динамична надолу. Благодарение на типичното за MINI каскадно увеличаване на обема на автомобила в посока към пътя, раменете изглеждат широки и атлетични. Визуален акцент и препратка към британския произход на марката MINI са задните светлини. В класическия за MINI контур те оформят по една от половините на Union Jack като матрица от LED точки. В задната броня – също както и в предната – са разположени аеродинамични елементи и един дифузор от фибростъкло. Те подчертават ефективната динамика на автомобила както по отношение на формата, така и по отношение и на функцията. Жълта акцентираща лента осигурява допълнителен силен контраст и също като липсващите ауспухови накрайници и тъмните ламелни повърхности в загатнатите отвори за въздух подсказва за електрическото задвижване при поглед отзад.

Модерно, изчистено като дизайн и динамично по ефективен начин, MINI Electric Concept показва как MINI си представя един автомобил с чисто електрическо задвижване в контекста на модерната градска мобилност в близкото бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >