Milano – първият електромобил на Alfa

1004
2024

Спортен по душа, компактен по размер и с характерен италиански стил. Чакането приключи. Alfa Romeo представя новия MILANO пред международните медии точно в Милано, в историческата централа на автомобилния клуб Milano, по нетрадиционен начин и с двойна цел – от една страна, да демонстрира новия език на Alfa Romeo; от друга, за потвърждаване на това дълбоко и гордо партньорство с града, където Alfa Romeo е основана през 1910 г. като емблема на перфектния баланс между иновация и традиция, основополагащи характеристики, които свързват марката с нейния роден град.

Започва нова ера за алфистите, които трепетно очакваха завръщането на марката в В сегмент. За да играе водеща роля, Alfa Romeo предлага най-спортния и вълнуващ компактен автомобил за управление в целия клас, единственият, който може да зарадва феновете на Giulietta и Mito, и да привлече ново поколение почитатели на италианската марка.

MILANO е всеобхватен и предлага на всеки възможността да има достъп до отличителен и атрактивен автомобил. Неговата мисия е да спечели новото поколение чрез нов дизайнерски език. Неговата вродена склонност към спортен дух остава отличителна черта, която живее с Alfa Romeo от 1910 г. насам и дава нов прочит на „спортния дух“ като вълнуващо преживяване в ежедневието.
В сегмент, където разпознаваме ограничен брой спортни версии, произлизащи от универсални модели, MILANO се предлага като страхотен и уникален продукт, съчетаващ завладяващ стил с най – актуални технологии по отношение на удобство, свързаност и динамика на шофиране. Безкомпромисен комфорт, доказан от най – големия багажник сред премиум конкурентите (400 л). MILANO се предлага в хибридна и в електрическа версия, без разлика по отношение на стил или оборудване, защото единственото, което има значение, е фактът, че е 100% Alfa Romeo.

В ниво IBRIDA MILANO е първият автомобил в сегмента, който предлага и варианта за задвижване на всички колела Q4 с автоматизирано управление на задвижващия мост на задните колела, а в ниво ELETTRICA – в два варианта на мощност със 156 к.с. и пробег до 410 км, и спортен VELOCE с 240 к.с., олицетворение на спортната ДНК на Alfa Romeo. Дизайнът се развива в отличителните характеристики, които създават незабавна емоционална връзка, защото Alfa Romeo е марка, която винаги е била насочена към онези, които виждат в автомобила не само „транспортно средство“, а и връзка, която може да изведе наяве „автентични емоции“.

Предназначен да промени дълбоко концепцията за спортен стил в най – големия сегмент в Европа, новият MILANO се основава на точното желание да се произведе компактен автомобил, дълъг малко над 4 метра, с изцяло нов, актуален спортен дух, който надхвърля представите и се издига към отличителното ниво на Alfa Romeo чрез идеално спортно позициониране. Разбира се, това е смела и амбициозна цел, авторитетно постижима само от марка с над вековна спортна история, изкована на състезателни писти и ежедневни пътища. Накратко, MILANO е нещо като „наръчник“ за италианска марка, посветена на задоволяването на сетивните способности, защото автомобилът е и си остава вълнуващ продукт, който трябва да бъде изживян със страст и отдаденост.

ВЪНШЕН ДИЗАЙН

Alfa Romeo се основава на перфектния баланс между функционална красота и несравнимо наследство, което го прави олицетворение на италианския стил в автомобилната сфера. Новият MILANO определено не е изключение, тъй като неговите компактни размери – дължина от 4,17 метра, ширина от 1,78 м и височина от 1,5 м – обхващат уникалността на оригиналния и модерен типичен за марката Made in Italy дизайн на Alfa Romeo Centro Stile, изразяващ се в баланс на пропорциите, чистота на линиите и внимание към качеството на повърхностите. Стилистите на Alfa Romeo са моделирали тази форма със занаятчийска грижа към механичните части, като напълно се отделят от концепциите за студената рационалност, която е на мода в класа, за да вдъхнат живот на чувствен вълнуващ дизайн, който хваща окото от пръв поглед.

Това създава истинска емоционална връзка между водача и автомобила, стигайки до силно желание за взаимен контакт. Пропорциите въздействат със стилистични характеристики, свързани с традицията, като ограничените надвеси, мускулестите арки на калниците и емблематичната „скъсена опашка“, препратка към легендарната Giulia TZ. Естественият италианския стил, особено този на Alfa Romeo, прикрива един от най – сложните творчески процеси в индустрията – дизайна на автомобилите. Alfa Romeo MILANO може да се похвали със силна идентичност, съставена от характеристики, които включват легендарния щит, във вариантите Leggenda и Progresso, може би най – известният и разпознаваем подпис в света на автомобилите. Приносът към силната му индивидуалност се постига и от дръзкия „изглед“ на предницата с „3+3“ адаптивни Full LED матрични фарове. И накрая, стилът на Alfa Romeo се характеризира с качеството на повърхностите, които създават богати и хармонични отражения чрез отчетливи обемни контрасти.

ВЪТРЕШЕН ДИЗАЙН
Същото вдъхновение на чистия спортен дух може да бъде намерено и вътре в автомобила, където
открояващите се характеристики са италианското внимание към всеки детайл, използването на най-добрите материали и разполагането на всички контроли в обсега на водача за адаптиране към всички стилове на шофиране се подчертават от компактния волан на модела. Таблото и неговият исторически телескопичен дизайн създават тази директна визуална връзка и Ви убеждават да обгърнете волана с ръце, да стартирате двигателя и да се насладите максимално от едно уникално изживяване. В центъра зад волана се откроява цифровия 10,25” TFT екран за достъп до данните на автомобила и настройките за технологиите за управление. В средата таблото и с ориентация към водача е разположена 10,25” система със сензорен екран, разработена за работа с уиджети и с графични компоненти, предназначени за интуитивно взаимодействие с всички функции, които могат да бъдат персонализирани чрез бързо и лесно приплъзване. Всеки потребител може да създаде своя собствена начална страница, където всяка от функциите може да бъде изведена за лесен достъп. За допълнително подчертаване на интериора вентилационните отвори на климатика са във формата на quadrifoglio (четирилистна детелина), символ par excellence на спортния дух на Alfa Romeo. И накрая, за да хванат окото и да приветстват водача, спортните седалки Sabelt се отличават с обгръщаща облегалка, която съчетава висока механична устойчивост, перфектна ергономичност и структурна лекота.

КОМФОРТ И БЕЗОПАСНОСТ
MILANO е на върха в своя клас. Най-просторният багажник в сегмента. Включва ниво 2 на автономно шофиране.

Да изберете MILANO е равносилно на безкомпромисност по отношение на решенията, поставящи водача в центъра и на тези, грижещи се за най – доброто благополучие на всички пътници. Според Alfa Romeo комфортът означава да направим всяко пътуване лесно, изключително приятно, организирано и безопасно. Ето защо, когато влезете в купето, веднага усещате прецизното внимание към детайла, високото качество на тапицерията и обгръщащото усещане да сте в зоната на комфорт, със спортен характер и подчертано италианско качество. Въпреки компактния си размер, MILANO може да се похвали с най – големия багажник в своя клас (BEV) с товарен капацитет от цели 400 литра, достъпен чрез технологията за свободни ръце. MILANO се предлага и с ексклузивни функции като „Alfa Romeo cable organizer“ под предния капак като удобно място за съхранение на кабела за зареждане. За да увеличи още повече комфорта, MILANO предлага серия от функции за подпомагане на водача с надлъжното и странично управление на автомобила (ниво 2 на автономно шофиране). 360° сензори за паркиране и 180° задна камера следи заобикалящата среда и подпомага иновативната и практична система за полуавтономно паркиране. И накрая, MILANO опционално предлага улеснен безключов достъп, за да отваряте и затваряте колата си
бързо и лесно, като се приближавате или отдалечавате от превозното средство, без да е необходимо да се предприема каквото и да е действие.

ДИНАМИКА НА ШОФИРАНЕ
MILANO осигурява най-добрата динамика на шофиране в класа. Основавайки се на най – ниското тегло в сегмента и оптималното разпределение на теглото, MILANO навлиза в света на електрическите автомобили като истински Alfa Romeo. Екипът, който координира развитието на динамиката на шофиране, е същият, който разработи Giulia GTA в тестовия център Balocco, с
ясната цел новият MILANO да постигне най – доброто пътно поведение в класа, което е възможно
благодарение на специфични технически решения – има най – директното кормилно управление в
сегмента (14.6), специално калибрирано, за да бъде изключително прецизно, за да подобри неговите изключителни качества за поведение на пътя; във версията VELOCE спортното окачване е снижено с 25 мм; предните и задните стабилизиращи щанги са допълнително оптимизирани, за да гарантират бързо завиване с високо ниво на сцепление; спирачната система е с предни дискове над 380 мм с четирибутални моноблокови апарати; диференциалът Torsen предлага възможно най – доброто сцепление при всякакви условия. Високопроизводителните 20” гуми също са специфични за електрически превозни средства и предлагат високи нива на сцепление. Всичко това формира основата на един единствен по рода си компактен автомобил с чистия, разпознаваем спортен дух на Alfa Romeo.

MILANO може да включва и Alfa D.N.A. система. „Dynamic“ режим, който отчасти е възможен чрез
специфично калибриране на кормилното управление и подаването на газта, предлага най-висока
производителност и удоволствие от шофирането. При внимателен баланс между производителност и комфорт, режимът „Natural“ е проектиран за ежедневна употреба, докато „Advanced Efficiency“ е
калибриран за максимална енергийна ефективност чрез намаляване на консумацията, без да се засяга удоволствието от шофирането. И накрая, само при хибридната версия Q4 е наличен четвърти режим, известен като Q4, за условия на ниско сцепление.

СВЪРЗАНОСТ
EV ROUTING: Свързана навигация
Alfa Romeo интерпретира използването на софтуер и свързаност, за да подобри изживяването на водача, което е и остава фокусът. MILANO идва с най-модерната свързана технология, за да осигури максимален комфорт. EV Routing е иновативна система, свързана с навигацията, която управлява нуждите на клиента от зареждане, автоматично и без стрес. Всичко, което клиентите трябва да направят, е да изберат своята дестинация, след което навигационната система автоматично изчислява всички спирки за зареждане, необходими по маршрута, с осигурен достъп до над 600 000 точки за зареждане, най-обширната мрежа в Европа, станала възможна чрез Free2Move. Наблюдението на трафика, батерията и стила на шофиране в реално време дава възможност да разчитате на EV Routing за шофиране без безпокойство при зареждане.

Alfa Connect Services, пакетът от свързани услуги.
Alfa Romeo MILANO е оборудван с „Alfa Connect Services“, инструментът, който предлага усъвършенствана бордова свързаност и набор от услуги за максимална безопасност и комфорт. Благодарение на
технологията по въздуха (OTA), картите и софтуерът на автомобила винаги се поддържат актуални.
Различните функции, които правят изживяването на борда най-доброто досега, включват „My Navigation“, състояща се от приложения за дистанционно търсене на дестинации и точки на интерес (PoI), както и сигнали в реално време за трафик, време и камери за скорост. Чрез приложението за смартфон My Alfa Connect клиентите могат също да взаимодействат с автомобила с помощта на „My Remote“ с различни услуги като: дистанционно управление на функциите на автомобила (отваряне/затваряне на врати или мигане на светлините) чрез смартфон или смарт часовник; местоположение на автомобила; контрол на определени параметри (скорост и площ) и известия, ако те не се спазват. E-Control също предлага опция за дистанционно управление на стартиране и спиране, за планиране на зареждане или, ако е необходимо, за отопление или охлаждане на интериора, преди да влезете в автомобила.

Друга голяма иновация е интегрирането на виртуалния асистент Hey Alfa и ChatGPT (AI), които използват гласово разпознаване, за да Ви осигурят полезен, дискретен „втори пилот“ по време на Вашите пътувания, за информация, съвети и за посрещане на всички нужди на водача.

MILANO ELETTRICA
Нова концепция за спортен дух.

В електрическата версия на MILANO, Alfa Romeo е избрала източник на захранване от ново поколение, съчетаващ електрически мотор (“Hybrid Synchronous Motor”) и батерия от последно поколение. Със своята висока мощност, въртящ момент и специфично калибриране на електрическото задвижване, новият компактен спортен автомобил предлага безкомпромисно удоволствие от шофирането с водеща в сегмента динамика. Предлага се в две версии на мощността, 156 или 240 к.с. и осигурява отлично представяне и увлекателно спортно шофиране, като всеки Alfa Romeo. Батерията от 54 кВч предлага висока енергийна плътност и много добро съотношение между номинална и използваема енергия. Поконкретно, във версията със 156 к.с. литиево-йонната батерия осигурява 410 км пробег в цикъла WLTP или 590 км в градския цикъл. Зареждането на новия MILANO е много лесно: на 100-киловатови DC станции за бързо зареждане са необходими по-малко от 30 минути, за да се заредят батериите от 10 до 80%.

MILANO IBRIDA – емоциите на електрическата мобилност без нужда от зареждане
Новият MILANO предлага версията Ibrida в две версии на задвижване: на предните колела или на всички колела Q4, което ще бъде налично на по-късен етап, но е първо в премиум сегмента. МILANO IBRIDA приема 136 к.с. 48-V Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) архитектура. Двигателят с
вътрешно горене използва 1,2-литровия 3-цилиндров двигател с цикъл на Милър с турбо с променлива геометрия и разпределителна верига за максимална надеждност. Електрическият компонент се състои от 48-V литиево-йонна батерия и 21 кВ електрически мотор, вграден в иновативната 6-степенна скоростна кутия с двоен съединител, която работи заедно с инвертора и блока за управление на трансмисията, за да осигури максимална ефективност. MILANO IBRIDA предлага изключително плавно шофиране, за да се движите из града в електрически режим повече от 50% от времето; MILANO гарантира електрическо шофиране не само при маневри за паркиране или при ниска скорост в градски условия, но и извън града с ограничено натоварване до 150 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин