/ MG Cyberster: новият електрически роудстър изпреварва конкуренцията

MG Cyberster: новият електрически роудстър изпреварва конкуренцията

Изминаха почти 30 години, откакто MG за последно представи изцяло нов двуместен кабриолет. Затова няма да бъде преувеличено, ако кажем, че в MG не си дават зор с новите спортни модели. Сега обаче легендарната марка отново има модел, който ще ви осигури вятър в косите – и това е Cyberster.

Голямата новина е, че той е изцяло електрически, така че няма да има реална конкуренция, докато не бъдат пуснати Tesla Roadster, Porsche Boxster EV или Fisker Ronin.

Очаквана цена – около 115 000 лева

Известната британска марка, зад която вече са заложени китайски капитали, изпревари всички с лансирането на своя електрически роудстър. А с цени, започващи от около 115 000 лева, моделът ще предизвика фурор.

Сериозна конкуренция за Porsche и Tesla: изцяло електрическият Cyberster е почти напълно готов за пускане в серийно производство.

Както често се случва, серийният модел няма да изглежда толкова екстремно като концепцията, но в допълнение към атрактивните врати, вдигащи се нагоре, той притежава всички характеристики на традиционен двуместен роудстър. Пропорциите с дълъг преден капак, сравнително къса задница и двуместна пътническа клетка будят желание за разходки под открито небе и вятър в косите. Когато е затворен, електрически сгъваемият гюрук създава добра защита от атмосферните условия и следва плавните линии на роудстъра във всяка позиция.

Дизайн, вдъхновен от ретро роудстърите MG

Уникален и много изтънчен акцент са черните пластмасови елементи около задната част, благодарение на които Cyberster изглежда изключително провокативно. Предницата е вдъхновена от по-старите модели на MG, с елегантни фарове и светеща емблема, разположена между мускулестите калници. Повечето по-ексцентрични дизайнерски елементи (с изключение на вратите тип „ножици“) на концепцията като например LED-ивицата отстрани на автомобила, не са пренесени в серийния модел.

Серийната версия е на 95 процента готова

Главният дизайнер на MG Карл Готъм представи на нашите колеги от Auto Express (под това име излиза AUTO BILD във Великобритания) макет на Cyberster, който на 95 процента изглежда като серийния автомобил. „Не трябваше да правим много компромиси по отношение на дизайна със заводската версия. Просто приложихме на малко по-достъпен дизайнерски език.“

За разлика от другите по-екстравагантни дизайнерски елементи, вратите тип „ножици“ ще влязат в серийното производство.

А властелинът на формите има какво още да разкрие за значението на Cyberster: „Това е завръщане към старите линии, по-изтънчено и по-елегантно.“ Всъщност Roadster изглежда скъп и прави впечатление на такъв. Версия с твърд покрив на Cyberster също може да бъде пусната – Готъм обяснява, че било много по-лесно да превърнеш кабриолет в купе, отколкото обратното.

Планирани са две задвижвания

Изцяло електрическото задвижване на MG Cyberster ще бъде с един или с два двигателя и до голяма степен ще определя в цялостна степен пропорциите на новия модел. „Изтекли“ патентни документи потвърждават, че автомобилът ще бъде дълъг 4535 мм, широк 1913 мм и висок 1329 мм – размери, близки до тези на Jaguar F-Type кабриолет. Стандартно моделът разчита на 19-цолови джанти, а по-скъпите нива ще бъдат оборудвани с 20-цолови.

Малък, но мощен: това е само макет на Cyberster, но той показва близо 95 процента от серийната версия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин