Mercedes W 140: умението да въздействаш


8
мар.
2017

Да се върнем в 1991 г. Съществуват беди, тежки беди. Например войните, като последствие от различия в политиките. Най-голямата военна сила, която е задействана след втората световна война е тази, която се противопостави на иракския тиранин Саддам Хюсеин, когато той реши да завладее Кувейт. Цялото действие е известно на хората като операция „Пустинна буря”, ръководена от генерал Шварцкопф.

На хиляди километри от пустинната буря по същото време се задвижва най-голямата автомобилна сила на континента и изважда на бял свят най-голямото си оръжие, откакто съществуват автомобилите въобще. Започва акцията „Голямата звезда”. Четвъртото поколение на S-класата от Mercedes е по-голямо, по-широко, по-високо и бива описвано с повече суперлативи отколкото всеки един друг автомобил досега. Моделът W140 си взима обратно от ВMW, Audi, Jaguar и новия участник в бойните действия Lexus това, което и притежава по право: трона на най-добрия пълководец. Саддам Хюсеин също е ударен тежко и е принуден да се оттегли и затвори в границите на своята държава. Майката на всички битки, тази за власт, влияние, пари и най-високото място в обществената йерархия е решена и тук, и там. Саддам се оттегля, а S-класата модел W140 уверено прегазва всичките си съперници. Предишният ред е възстановен. Въпреки че победата е постигната чрез силов акт, който е предизвикал достатъчно страдания у съперниците, това не бе истинска война с истински пострадали и загинали. Може би, по-скоро война на думи.

Толкова изчистена може да е помпозността – Mercedes S-клас W140. На снимката, дългата SEL версия на модела 400. Създадена на принципа „Или най-доброто, или нищо”.

Например фрази от този сорт: „Защо не може да се возят хората с S-класите през уикенда? Защото има забрана за движение на камиони.” Монументалният кораб тежи колкото три Fiat Panda, не се побира на палубата на стандартен ферибот, със своите 1,89 метра ширина не може да бъде натоварен на нито една железопътна платформа, а с дължината си от 5,21 метра версията SEL не може да се побере в нито един средностатистически гараж.” Да, тогава идва ред на истински неудобната истина. Базовият модел 300 SE с най-малкия от гамата двигатели официално не може да превозва трима възрастни. Причината за това е, че собственото му тегло е толкова голямо, че трима пътници (освен водача) са достатъчни, за да се надвиши максимално допустимата маса, която може да тегли този мотор. Какво имаме в този случай? Един огромен двуместен автомобил, или триместен все пак? Подигравките с теглото на W140 нямат край и в крайна сметка успяват да засенчат нормалния факт, че масата на S-класата не е просто мъртва материя, а чисто съдържание на невероятна техника и невиждани досега екстри.

Изчистена работа: в центъра е разположен километраж, разграфен до 260 км/ч, които на практика са 245. Показателят за разхода на гориво (вторият уред отляво) демонстрира леко неясни тенденции.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Малък автомобил за много пари

19
апр.
2016

Тази Skoda Popular Sport Aerodynamic от 1934 г. се продава в германския град Дрезден. За обявената цена ще можете да си купите две чистонови комбита от Млада Болеслав

Card image cap
„Улично“ Porsche 911 GT1 продадено за рекордна сума

22
мар.
2017

Eдин от общо 20 произведени Porsche 911 GT1 с хомологация за обществените пътища си намери нов притежател във Флорида

Card image cap
AUSTIN SEVEN 850 MINI MK I

26
дек.
2016

Поп-арт-ът превръща изкуството в края на 50-те години в масов продукт. Неговото перфектно автомобилно претворяване е Mini: без определен клас и бунтарски като рокендрола

Card image cap

В последния брой:

Архив >