Mercedes W 126: диамантът сред звездите


27
февр.
2017

Камък и звезда – най скъпоценните произведения на природата: звездата грее от Щутгарт, новата S-класа на Mercedes, а камъкът от Южна Африка е „Premier Rose”.  И двамата са еталони в областта си. Колата  по отношение на техниката, камъкът – по отношение на красотата. Смятан е за най-красивия диамант на света.

Така трябва да бъде – в киното – страстта, в театъра – неизменните човешки истории, а в истинския живот – най-доброто от всичко. На големия финал един наистина върхов Mercedes-Benz, новата S-класа. В края на 70-те тя е последната дума на автомобилостроенето. Едно превозно средство, олицетворяващо най-доброто от автомобилното изкуство. Осем модификации, от 280 S до 500 SEL, са представени през 1979 г. на изложението IAA във Франкфурт. Ефектът е като от серия барабанни удари в тишината на нощта. Никаква скромност не се наблюдава от страна на най-старата автомобилен производител на света. Новият модел безсрамно харчи 16, 17, 18 литра, сякаш до вчера не е имало петролна криза.  Няма и помен от земните човешки дребнавости. Само блясък, елитарност и ексклузивност, също както и при най-красивия от всички диаманти “Premier Rose”, намерен в Претория и тежащ 353,9 карата.

 

По-малко хром, по-малко лайстни. Силуетът на W126 дори и паркиран на място сякаш излъчва движение.

Противно на него, новото поколение на S-класата е доста по-леко в сравнение с предшествениците си.  След назначена от инженерите от Унтертюркхайм строга диета, най-популярният базов модел 280 SE тежи с 55 килограма по-малко от предишния модел от 1972 г.  Вместо стандартни стоманени листове, при изработката на W126 се използват специални тънколистови нисколегирани стомани, съдържащи добавки от титан, ванадий и други. Това е и причината детайлите да са хем по-тънки, хем по-здрави. С около 5 килограма по-лек е и модулът за отопление на каросерията, с 3 килограма по-леки са седалките. Само ключалките на вратите не са преминавали специална процедура по олекотяване. Резултатът не закъснява. Новият 280 SE изглежда масивно и престижно, но въпреки това тежи със 115 кг по-малко от стария 350 SE.

Освен върху теглото, тук солидно е поработено и върху челното съпротивление, което отговаря на стойността 0,36. Това на свой ред позволява да се заобиколят неприятните разговори по повод високия разход на гориво. Повече от това не може да се направи. Една петметрова луксозна кола с всички екстри в края на 70-те просто не може да бъде по-лека от това. Аргументите са непоклатими. През това време обаче се клати тронът на френския мениджър на германския автомобилен първенец VW. Обединилите се през 1977 Peugeot и Citroen купуват поделението Chrysler Europa (Simca във Франция и Sunbeam във Великобритания) и по този начин стават четвъртият по големина автомобилен концерн в света.

 

Продължете на следващата страница

Още по темата