Mercedes SLC 250 d: роудстър на самовъзпламеняване

1605
2016

Да започнем с най-важното: SLK вече се казва SLC – още едно променено моделно наименование от Mercedes. Новото съкращение бързо е обяснено посредством техническата близост с С-клас. За няколко месеца всички свикнаха с това.

AUTO BILD изпробва роудстъра с нетипичния за SLC 4-цилиндров дизел. С 204 к.с. и единствения мотор в гамата, който не работи на бензин, автомобилът е достатъчено мощен. Впечатляващ е максималният въртящ момент от 500 Нм, достъпен още в диапазона между 1600 и 1800 об/мин. Само за сравнение: топмодификацията Mercedes-AMG SLC 43 разполага с 520 Нм. Новата 9-степенна автоматична скоростна кутия (серийна за SLC 250 d) работи много хармонично в режим Comfort с мощния дизел. Посредством бутона Dynamic Select можете да превключите и на Sport. Тогава кормилното управление дава по-добра обратна връзка, а скоростната кутия превключва по-късно възходящо и по-рано – низходящо. Още по-екстремен е режимът Sport+, който обаче не пасва много добре на дизела – тогава трансмисията и окачването правят впечатление на леко „нервни”, а 18-цоловите гуми сравнително бързо достигат до границата на сцеплението и започват да свирят.

Режим Comfort е най-добрият избор

SLC 250 d се движи благородно и икономично в режим Comfort. Отваряте (напълно автоматично) металния покрив, вдигате стъклата (новост: малките странични прозорчета зад вратата могат да бъдат затваряни и отделни), отваряте ветробрана и просто се наслаждавате на хубавото време – без да ви притесняват урагани в купето. Ето защо най-добре е да се наслаждавате на пътуването, а не да препускате. По данни на Mercedes разходът е 4,4 л/100 км. При нас в режим Sport+ и по-динамично каране по планински пътища консумацията се вдигна едва до 6,2 л/100 км – съвсем приличен резултат.

Дизелът „тегли” с до 500 Нм – впечатляващо!

Дизелът „тегли” с до 500 Нм – впечатляващо!

Покривът се отваря при скорост до 40 км/ч – с малък трик

При покрива има една особеност  – той може да се отваря в движение със скорост до 40 км/ч. Поне така си мислех. При 30 км/ч натискам бутона пред подлакътника, но нищо не се случва. SLC изписва да намаля скоростта. Пробвам отново с 20 км/ч, но отново не се получава. Намалявам на 10 км/ч – но не. Явно не правя нещо, както трябва. Оказва се, че отключването трябвало да стане в спряло положение и чак след това (по време на зелена фаза) покривът се отваря – в случай че се движите максимум с 40 км/ч – т.е. спираме, отключваме покрива, потегляме и поддържаме скорост до 40 км/ч, докато той се прибере изцяло в багажника – системата функционира безупречно, но аз съм допуснал класическа грешка в управлението й.

Не е нов модел

От Mercedes не представят SLC като нов модел, а като фейслифт. Предницата е променена съгласно актуалния дизайнерски език на марката – а това означава нови фарове с Intelligent Light System (опция), променена броня и серийна „диамантена” решетка. С тези модификации SLC неслучайно напомня на големия си „брат” SL. Променена е и графиката на задните LED-светлини. Като цяло SLC изглежда освежен. В слънчевата и пълна с екзотични автомобили Ница доста минувачи се обръщаха към колата – и в случая с нашата дизелова версия това изобщо не се дължеше на звука от двигателя, защото типичното „тракане” отсъстваше. Ако червената зона на оборотомера не започваше малко след 4000 об/мин, човек би могъл да забрави, че шофира дизелов автомобил.

Oт Mercedes са се постарали да усъвършенстват инфотейнмънт системата.

Oт Mercedes са се постарали да усъвършенстват инфотейнмънт системата.

SLC е онлайн

В интериора няма много промени. Позицията на седене и пространството над главите е прилично. Oт Mercedes са се постарали да усъвършенстват инфотейнмънт системата. По желание на клиентите малкият роудстър може да бъде винаги онлайн. Благодарение на интегрирана в колата SIM-карта всички услуги от системата me connect могат да бъдат използвани.

Произвежданият в Бремен SLC вече може да бъде поръчван. Цените му стартират от 70 000 лева за базовата модификация SLC 180 (156 к.с. и 250 Нм). За единствения дизел в гамата трябва да приготвите минимум 87 000 лева – в които обаче  е включена и серийна 9-степенна автоматична трансмисия с хидротрансформатор. Когато добавите и някоя друга екстра, бързо ще достигнете 100 000 лв.

Извод

Дизел в роудстър – успешна ли е тази комбинация? SLC 250 d не би бил моят първи избор. Но който не гони най-добро време за изминаване на някоя планинска отсечка всеки ден, а иска да пътува спокойно, не бива да се притеснява да избере дизела – той предлага достатъчно мощност и минимален разход. Като цяло SLC е подобрен в сравнение с SLK.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин