Mercedes S 680 Guard 4Matic: „танкът“ на канцлера за 1 млн. лева

2408
2022

Двете дами вадят смартфоните си. Може би заблудени от това, кой седи в дългата 5,50 метра лимузина и им маха с ръка при преминаването. Във всеки случай и те ни махат с ръце. Сигурното си е сигурно – накрая все пак това се оказва канцлерът. Макар че Олаф Шолц няма нито очила, нито коса.

Включихме синята лампа само за кратко – за снимките
Тежащите по 180 кг врати имат специална хидравлична система, която помага при отваряне и затваряне

Докато отсреща в Райхстага тече 11-ото заседание на 20-ия Германски парламент. Отпред новият член на правителството прави обиколки между канцлерството и парламента: новият „танк“ на канцлера. Най-сигурният Mercedes на всички времена. Някои го наричат дори най-сигурният цивилен автомобил на света. „При което това важи само докато не свалите прозореца с дебелина на стъклото от десет сантиметра и не помахате на минувачите“, предупреждава водачът возещия се отзад. В Бундестага управлява коалицията „светофар“, а на улицата – голямата коалиция: черен Benz, червен Шолц. Новият тежкотоварен политически субект се нарича Mercedes S 680 Guard 4Matic. 4,2-тонно чудовище с 12-цилиндров двигател (иначе се предлага само в Maybach), 190 км/ч максимална скорост (богатите не вдигат повече), а на задна предавка – 60 км/ч. Първите автомобили вече се доставят на германското правителство. Цена на бройка: близо 1 080 000 лв. Панорамен покрив не се предлага дори и срещу доплащане, няма и ъпдейти Over-the-air (заради опасност от атаки на хакери) и Head-up дисплей, тъй като предното стъкло е много дебело. Отпред на шофьорското място седи Щефен Ширхолц. Не е от полицията, но е въоръжен до зъби – с информация за бронирания Benz номер 1.

Стъклата са с дебелина от десет сантиметра и се състоят от няколко пласта
Спиране за кратко пред външното министерство. Mercedes продава много Guard в чужбина, например в Близкия изток. Щатите обаче не са сред техните пазари

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин