Mercedes S-клас W 223: новият символ на статус

0711
2020

НА ВСЕКИ НЯКОЛКО ГОДИНИ Mercedes задава курса по отношение на техническите иновации – при това винаги, когато се появи ново поколение на S-клас. Без значение дали се касае за усъвършенстване на досегашни разработки или за изцяло нови идеи: те най-често се предлагат за първи път в S- клас и след това постепенно навлизат в по-ниските класове. Разбира се, че съществуват и изключения.

Почти квадратен централен дисплей
Горе: по желание W 223 се предлага и в елегантна и комфортна версия с четири мест

Така например наследникът на системата Comand – MBUX – бе представен за първи път в актуалния А-клас, a двата елемента за управление на волана бяха използвани първо в E-клас W 213. Като цяло обаче S-клас е носителят на имиджа и новите технологии на марката. А поради нарастващия интерес към модела в Азия и Щатите лимузината се ориентира по вкусовете на тамошните пазари. С което стигаме и до най-впечатляващия белег: новия външен вид. При W 222 бе същото: „специалният клас“ задава езика на формите, а по-малките модели го следват. Все още актуалният C-клас бе обявяван за мини-S-клас, а по-късно до него се нареди и E-клас. Само познавачите различаваха трите модела от пръв поглед. Дали това ще даде тласък по отношение на имиджа за по-малките модели, ще разберем след време.

Мястото на шефа, разбира се, е отзад вдясно, но и отпред той би се чувствал удобно
Дълга версия и MBUX също и отзад – дори и с ръст от 2 метра ще се чувствате превъзходно на задната седалка

Предницата на новия модел е доминирана от внушителна радиаторна решетка, която донякъде се прикрива от линията AMG. В нормалната версия в предницата ни липсва известна елегантност. Иначе нормалните фарове изглеждат миниатюрни на фона на голямата решетка. Страничната част се характеризира с големи повърхности и своеобразен купол, докато в задницата доминират разделени на две задни светлини и свързваща ги хромирана ивица. В техническо отношение на преден план в новия Mercedes S-клас от края на 2020 г., разбира се, излиза темата за автономното шофиране – всъщност една възможност от средата на 2021 г., когато ще бъдат преодолени всички юридически пречки, за да бъде предоставено на автомобила правото за вземане на решения. За целта от Mercedes залагат на три допълващи се системи: камери, радари и лидари.

Добавяме и прецизната до милиметър система за позициониране и новите карти с висока резолюция. Всичко това трябва да осигури възможност на S-клас да установява местоположението си с толеранс 1 сантиметър. Други технически екстри: опционалните фарове с дигитални светлини (с по три LED елемента) с 1,3 милиона пиксела на всяка страна. Така че опционално S-клас свети с 2,6 мегапиксела. Освен това трябва да споменем и новите задни завиващи колела, които изменят позицията си с до 10 градуса в градски условия. Така внушителният модел има диаметър на завиване от впечатляващите 10,9 метра.

Класически добродетели: Mercedes следва тенденцията за разделени задни светлини

Отвътре впечатление ни прави 12,8-инчовият монитор. Не звучи като особено голям, но в сравнение с 12,3-инчовия дигитален скоростомер зад волана средният дисплей предлага с до 60 процента по-голяма площ – тъй като мониторът е почти квадратен. Освен това MBUX сега реагира на жестове и движения на водача, превключва на червена светлина вътрешното осветление, когато водачът иска да слезе и не е забелязал приближаващ отзад велосипедист. Първите екземпляри ще бъдат доставени още в края на годината – на цени от 200 000 лв. нагоре.

Извод

S-клас отново е пионер по отношение на стила и техниката. Толкова много лукс и толкова много технически екстри. Mercedes преминава в поредно ново измерение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин