Mercedes MB 100 D: непознатият микробус на Brabus!

0502
2021

Преди 30 години хората от Brabus тунинговаха Mercedes MB 100 D с преден спойлер, алуминиеви джанти и странични ауспухови тръби. Днес този микробус е истинска рядкост!

Става дума за Mercedes MB 100 D, наричан от феновете с любов  „лодка“. Между края на 80-те години средата на 90-те години тунинг-специалистите от Brabus имат малка, но фина програма за микробуса. Днес Brabus MB 100 D се среща толкова рядко, че дори и Brabus нямат информация относно бройките и цените.

MB 100 D с 4-цилиндров дизелов мотор

В Германия MB 100 D се продава в периода между 1988 и 1995 г. Произвеждан е в някогашния завод на DKW в испанския Витория-Гастейс. Извън Германия микробусът се продава дори по-дълго, а в Корея и Виетнам отчасти като Ssangyong или Daewoo Istana. В Германия MB 100 D се предлага в различни версии, като за задвижването отговаря предимно 2,4-литров дизелов двигател (OM 616) с първоначално 72 к.с. От края на 1991 г. редовият 4-цилиндров мотор е със 75 к.с. И днес двигателят се счита за неразрушим.

Така Mercedes MB 100 D е екстремно надежден – доказват го екземпляри със седемцифрен пробег. Най-големият му враг е ръждата, тъй като на практика моделът няма почти никаква антикорозионна защита. Освен това автомобилът е всичко друго, но не и бърз. Даже си е направо бавен!

Brabus монтира нови джанти

Специалистите от Brabus не са успели да променят това – 4-цилиндровият дизелов мотор е оставен без промяна преди 30 години от хората от Ботроп. Затова пък MB 100 D е получил алуминиеви джанти, спойлер на предната броня, с интегрирани фарове за мъгла и двойни странични ауспухови тръби. С цел по-спортна визия каросерията е смъкната надолу. На снимка от оригиналния проспект  се вижда луксозен интериор с обърнати една към друга седалки и маса в задната част, но кадърът може и да е от на Mercedes MB 207, който също е бил тунингован от Brabus.

Никой не знае, точно колко MB 100 D са произведени от Brabus

Тунинг-програмата за MB 100 D изглежда не е била особено успешна, тъй като и до днес не се знае, колко автомобила са произведени. Дори от Brabus не можаха да ни дадат информация за точната бройка и за цената. В мрежата могат да се намерят най-вече снимки на MB 100 D Kombi в цвят „инка-жълто“ (код 1238), който изглежда е бил автомобилът от фотосесията. На някои от снимките отпред има спойлер, на други – няма. Освен това съществуват и снимки на бял микробус MB 100 D с голям надпис Brabus на задницата. Така този MB 100 D е може би една от най-редките преработки на Brabus за всички времена!

Има и версия AMG

Brabus не е единственият тунинг-специалист, който е преработвал MB 100 D – по същото време се появява и версия на AMG, която дори разполага с по-голяма мощност. Но за модела ще има отделна статия!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин