AUTO BILD България / Mercedes-Maybach S 600 Guard: бомбоубежището

Mercedes-Maybach S 600 Guard: бомбоубежището

С тежка бронировка Mercedes-Maybach S 600 Guard се превръща в най-сигурния автомобил на света. С тази лимузина няма да обърнете внимание дори на обстрел с автомат


11
дек.
2017

В Щутгарт знаят добре, че някои от клиентите им имат нужда от сериозна сигурност – и пускат своя флагман Mercedes-Maybach S 600 Guard във версия, сравнима с крепост на колела. S-клас и в стандартна модификация е един от най-безопасните автомобили на планетата благодарение на големия брой асистиращи системи и „коравата“ каросерия. В специалната модификация Guard Mercedes-Maybach S 600 се превръща в първия лек автомобил, който отговаря на клас за балистична защита VR10. Това е много важно за имиджа на производителя – тъй като потребителите на подобни машини обикновено са обект на сериозно медийно внимание. Хиляди фотоапарати и камери „пренасят“ лимузини като S 600 Guard в домовете на хора по целия свят. Специалната модификация на S-клас с удължено (+20 см) междуосие е преработена изцяло, за да осигури оптимална сигурност на пасажерите при атака с тежко въоръжение. Същевременно колата предлага върховия лукс, характерен за лимузина Maybach.

При Mercedes-Maybach S 600 Guard с клас на защита VR10 каросерията и стъклата на 5,45-метровия колос издържат на обстрел с автомат, зареден с куршуми със стоманено ядро. „Устойчивостта“ срещу експлозии също е част от нормата VR10 – но критериите за изпитания в тази дисциплина не се разгласяват. Важна роля играе и бронировката на пода, която предпазва колата от експлозиви, заложени под нея. За безопасността при Guard-моделите допринася и фактът, че те не се различават външно от серийните си „събратя“ – и по този начин не привличат допълнително внимание. Цената на автомобила издава, че той е предназначен за съвсем ограничен кръг от клиенти: Mercedes-Maybach S 600 Guard струва 470 000 евро в базова версия, а с поръчката на някоя и друга „глезотия“ цената лесно надхвърля 500 000 евро (ок. 1 млн. лева). Стандартният модел без бронировка излиза около една трета от тази сума.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин