Mercedes GLA срещу Audi Q2: Q2 е новият бос на улицата

Не е евтин, но затова пък много модерен: в лицето на най-малкия SUV на Audi виждаме сериозна конкуренция на Mercedes. Тествахме Q2 и GLA

2011
2016

ТЕЗИ ЦВЕТОВЕ СА ПРЕВЪЗХОДНИ. Автомобилът на Mercedes блести в „лятнозелен металик“, а моделът на Audi е в „синьо с кристален ефект“. Този факт радва фотографите, повдига настроението ни и освежава душите ни. Един момент! Не ви ли се струва, че има нещо червеникаво? Действително е така. Личи червеният цвят на един определен молив. Този на безмилостните счетоводители. Например в Audi Q2 откриваме осезаеми мерки за намаляване на разходите. След малко ще ви кажем кои са те. Първо основните неща: с Q2 Audi влиза в лигата на мини SUV-овете. Близък в техническо отношение с Golf и отговарящ на модата на рустикалните елементи по малко по-високата каросерия, дългият 4,19 метра автомобил на Audi ще радва в бъдеще почитателите на тези модели. Цената от 32 150 евро за 2.0 TDI с двойно задвижване и автоматични скорости ви се струва също висока? Да, така е. С нея Q2 се доближава до границите на територията на Mercedes. Швабите навлизат в света на SUV-овете с компактния – все пак по-дълъг с близо 20 сантиметра – GLA. Във версия 200 d с 4Matic система за 4х4 и автоматична трансмисия с два съединителя бейби Benz-ът струва от 36 967 евро. Ако разположим двата модела един до друг, разликата в размерите не изглежда толкова голяма.

Audi Q2 2.0 TDI

ПРИЛИЧАТ СИ НА ВЪНШЕН ВИД – ХАРАКТЕРИТЕ ИМ СА РАЗЛИЧНИ

Усещаме обаче разлика при характерите. GLA изглежда по-мускулест и по-нисък, приличайки повече на кросоувър. Разбира се, със съответните слабости по отношение на концепцията за оползотворяване на пространството. Отзад е доста тясно, обзорът не е много добър, а усещането за простор е потискащо. От Audi са придали на Q2 значително по-характерни обозначителни белези на SUV. Високи флангове, вертикални стъкла, вертикална предница – малкият демонстрира родствена връзка с по-големия брат Q7. Естествено не и по отношение на предлаганото място – в Q2 също е тясно на задната седалка.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин