AUTO BILD България / Mercedes Generation EQ/EQC: звездата атакува Tesla

Mercedes Generation EQ/EQC: звездата атакува Tesla

Daimler работи върху цяла гама изцяло електрически модели. На автосалона в Париж дебютира първият техен предвестник – прототипът на SUV Generation EQ


29
сеп.
2016

Mercedes отново тръгва по нови пътища – макар че в палитрата между А- и S-клас промените не са толкова много. Революцията е другаде – както може би се досещате от инициалите EQ. С нея ще бъде означено цяло „семейство“ на ток – с четири модела, от малкия EQA до големия ЕQS. Електрическият „поход“ на марката обаче няма да настъпи по-рано от 2021 г., когато ще бъде въведена нова автомобилна архитектура – вероятно някои компоненти от нея ще бъдат лансирани още при версията с горивна клетка на следващия GLC. И в EQC, чийто прототип дебютира в Париж.

Mercedes се прицелва основно в Tesla

При Daimler EQ означава преди всичко „Electric Intelligence“: името трябва да въплъщава важните за бранда емоция и интелигентност. Под проект номер N293 е създаден „чист“ електромобил, който ще конкурира електрическия наследник на Audi Q5 (от 2019 г.) и BMW i5 (от 2020 г.). Основната цел на германците обаче е Tesla, която е водещата електрическа марка в света. С оглед на маркетингови цели, Mercedes комбинира Generation EQ с гените на следващия GLC – т.е. каросерията на електрическия кросоувър в голяма степен ще повлияе модела за серийно производство. Долната част на каросерията и задвижващите агрегати са изцяло нови, за да бъде отворено място за батериите в „корема“ на колата – а и двата електродвигателя имат нужда от по-малко място в сравнение с мотора с вътрешно горене и 9-степенната автоматична трансмисия. Платформата може да бъде „скалирана“ – така че да бъде използвана за модели от различен калибър и с различна форма, от SUV до кабриолет.

Модифицираното конвенционално окачване ще гарантира малък радиус на завой, а по-високото тегло на колата – по-добра возия. Отличителна черта на новаторския Benz е „лицето“ с много хром, осветена в бяло звезда и адаптивно водене на въздуха за охлаждане на батерията. Освен това прототипът има блестящ черен преден капак – като тъмният тон е продължен и към стъкления покрив. При Generation EQ Меrcedes се лишава от дръжките на вратите и от външните огледала, техните функции се изземат от сензори и камери.

Целият интериор е направен по изцяло нов проект – с идеята освен добра функционалност и високо качество да демонстрира и прехода към електрическо задвижване. Това започва от концепцията за осветлението и завършва с идеята за свободната конфигурация на дисплеите, които формират нещо като визуален ансамбъл. Конвенционални бутони почти няма. За сметка на това разполагате с навигация с детайлни 3D-изображения и познатите асистиращи системи, включващи технологията Car-to-X, посредством която колата комуникира с други автомобили. Посланието зад всичко това е ясно: модерните електромобили не трябва да бъдат свързвани с лишения, а с притяни емоции, интелигентни технологии и удоволствие от шофирането.

Пробег до 500 км

Generation EQ е предвестник на нова „матрица“ за електромобили, при която директната връзка с GLC би била свързана с някои ограничения. Вместо  четири електромотора тук са монтирани  само два – един отпред и един отзад. Системната им мощност при шоуавтомобила е около 300 кВт (407 к.с.), максималният въртящ момент е 700 Нм. Серийният модел обаче ще генерира около 350 „коня“. С капацитета си от 70 кВтч литиево-йонните батерии са с възможностите на тези при Tesla Model S. Меrcedes гарантира под 5 сек за упражнението 0-100, максимална скорост 225 км/ч и автономен пробег 500 км. Цената за серийната машина ще бъде между 60 и 80 хил. евро – в зависимост от избраните батерии.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин