AUTO BILD България / Mercedes Concept EQA: предшественикът на компактния електрически Benz

Mercedes Concept EQA: предшественикът на компактния електрически Benz

Mercedes представя на автосалона във Франкфурт прототип на електрически компактен модел – EQA. АUTO BILD ви разкрива най-важното за него!


12
сеп.
2017

С представянето на Concept EQA Mercedes декларира плановете си да лансира компактен модел на ток. Това става точно година, след като Concept EQ (Париж 2016) беше показан като първия Benz изцяло на ток. Студията от френското изложение ще дебютира като серийния модел EQC през 2019. А сега „предвкусваме” и първия електрически компактен Benz. Той изглежда много спортно: EQA е дълъг 4,30 м, „стъпва” на 20-цолови джанти и изглежда агресивно със своите къси надвеси на каросерията (междуосието е 2,73 м). Дизайнът е ориентиран към Concept A Sedan (Шанхай 2017). Погледа веднага привлича „виртуалната” радиаторна решетка на EQA, която в зависимост от избрания режим на шофиране (Sport или Sport Plus) променя „релефа“ си. Фаровете са интегрирани „безшевно” в повърхността на „псевдорешетката”. Отзад работят филиграни светлинни спирали, които са интегрирани в една ивица, преминаваща през цялата широчина на колата.

Concept EQA отива в бъдещето с два електродвигателя. Първият е разположен на предната ос, а вторият – на задната. Посредством вече споменатите режими на шофиране се променя и настройката на 4х4-задвижването. Така с обща мощност над 200 кВт (272 к.с.) машината не само ускорява бързо (ок. 5 сек от 0 до 100 км/ч), но и разполага с невероятна динамика. Батерията с капацитет 60 кВтч и модуларна конструкция позволява пробег от около 400 км с едно зареждане и по данни на Mercedes може да бъде зареждана индуктивно или чрез Wallbox. За около 10 минути при пълен разряд колата отново е готова за изминаването на 100 км. Посредством приложение процесът на зареждане и плащането на зарядни станции могат да бъдат улеснени.

Предшественик на новия A-клас

През април 2018 следващата А-класа трябва да бъде на пазара. Тя няма да бъде изцяло нова, но ще бъде сериозна еволюция. Най-вече по отношение на интериора новият модел ще се доближава до по-големите С- и Е-клас. Палитрата от двигатели става по-голяма и ще започва от A 160 (109 к.с.), като ще се простира чак до A 50 (значително над 400 к.с.). През 2020 г. на пазара ще бъде пусната електрическата GLA на базата на А-клас, която ще изминава около 400 км с едно зареждане и ще струва около 80 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин