Mercedes C 180 Kompressor: спасение в последната секунда

Предвидлива проверка предотврати сериозна повреда на двигателя

1712
2015

КОЛКО ДЪЛГО издържа всъщност един модерен Mercedes? Този въпрос ни доведе през 2007 г. до поръчката на чисто нов C-клас с базово ниво на оборудване. Осем години и 362 347 км по-късно ние все още нямаме неговия отговор, тъй като този Benz върви ли, върви… Правеше това и неотдавна, когато отиде на сервизна проверка в двора на едно представителство на Daimler. Но с оглед на факта, че този C 180 наближава пробег 400 000 км и редовно изминава дълги отсечки по магистралата, поискахме да бъде проверена веригата. Въпреки че според Mercedes тя не се нуждае от поддръжка и функционира безпроблемно. И добре че поискахме да я проверят. Двете зъбни колела на разпределителния вал бяха толкова износени, че скоро веригата щеше да прескочи! Металните стружки във веригата бяха доказателство за силното износване. Общо за ремонта дадохме близо 6000 лева заедно с труда за самата проверка. Дали си струва толкова скъп ремонт? От икономическа гледна точка не, но в нашия случай категорично да. Тъй като този C-клас няма никаква ръжда и създава доста свежо впечатление. Освен това ние все още искаме да знаем колко ще издържи този Benz.

Заоблени вместо остри: ръбовете на зъбните колела на разпределителния вал са силно износени, а във веригата са се събрали метални стружки

Заоблени вместо остри: ръбовете на зъбните колела на разпределителния вал са силно износени, а във веригата са се събрали метални стружки

 

Плюсове: Превъзходна издръжливост, еластичен, надежден двигател, голям комфорт на возене, типична за марката функционалност.

Минуси: Междувременно напълно остаряла, почти неизползваема навигационна система Audio 50 APS, обусловен от пробега голям разход на моторно масло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин