Mercedes-Benz W126: еволюция на съвършенството

1109
2021

Първото външно впечатление от новата за 1979 S-класа е зашеметяващо. Стремителен, аеродинамичен силует, релаксираща погледа и максимално изчистена повърхност, много модерен, почти спортен дизайн с лек артистичен щрих и силно, чистокръвно излъчване на респект и аристократизъм. Тези най-общи художествени характеристики за автомобил, създаден преди повече от четири десетилетия, в пълна степен важат за него и днес, което трудно може да се каже за преобладаващата част едросерийната конфекция в автомобилния свят. Той доказва, че дори в преходния и бързо изменящ се свят на автомобилната индустрия има специални изключения, които не само че не остаряват, но стават все по-добри с времето, като отлежала бутилка рубинено “Шато Лафит”.

Mercedes-Benz W126 е най-успешният, най-дълго произвежданият и може би най-стилният топ модел на фирмата – съвършена проекция на “златното сечение”, заложено в тайнствата на древната геометрия. В тази връзка e напълно уместно и неговото обозначение с буквата “S”, което e съкращение от Sonderklasse или “Специална класа”.

Окончателният дизайн на W126, одобрен през 1976 г., се оказва толкова успешен, че е възприет от цялото следващото поколение на Mercedes-Benz през 80-те години.

Главната цел на дизайнерския екип, ръководен от Бруно Сако, е създаването на стилен, луксозен и чувствително по-аеродинамичен автомобил.

След години на усилена работа идва ред и на официалната премиера на модела, която е през септември 1979 г. на автосалона във Франкфурт. Още от самото начало W126 се предлага с три вида двигатели – 6-цилиндров редови, V8 и турбодизел. Гамата включва седем изпълнения, като тези със стандартна база са обозначени като SE и SD, а с дълга база, като SEL и SDL, като буквата “D”, показва наличието на дизелов двигател (малко известна подробност е, че вътрешнозаводският код на версиите с дълга база е V126). Търговските обозначения на първата серия са 280 SE/SEL, 380 SE/SEL, 500 SE/SEL и 300 SD, като цифровият индекс показва работния обем на двигателя.

През септември 1985 г. във Франкфурт е представена обновената версия на W126, която външно се отличава с частично видоизменени брони, нови странични кори и тасове. Добавени са и още два двигателя – изцяло нов 6-цилиндров редови и V8 в изпълнение от 4,2 и 5,6 литра.

През септември 1985 г. 2,8-литровите двигатели DOHC M110 са заменени от два нови модела, шестцилиндрови двигатели SOHC, M103 (които по същото време вече се използват в новата серия от среден клас Mercedes-Benz W124). На мястото на карбураторната версия идва 2,6-литров двигател с директно впръскване, а 3,8-литровият V8 е заменен от по-голям с работен обем 4,2 л. От своя страна, 5-литровият двигател също е модифициран и получава електронно запалване и електронно-механично впръскване на гориво чрез системата KE-jetronic на Bosch, с което мощността му е увеличен до 245 к.с. (183 кВт). От септември 1987 г. вече е достъпна и версията ЕСЕ на 5.0-литров двигател M117, V8 с мощност от 265 к.с. (198 кВт). Най-големият V-образен агрегат е с работен обем 5,5 литра и мощност от 272 к.с. (203 кВт). Съществува и версия на същия модел с повишена степен на сгъстяване, при която максималната мощност достига 300 к.с. (220 кВт). Тя е и единствената, която се предлага без катализатор, но въпреки това отговаря на тогавашните норми за нивото на вредните емисии в Евросъюза.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин