Mercedes-Benz W 123: Цивилизован, енергичен, съвършен

2707
2021

Перфектна изработка, солидна и надеждна конструкция, модерен дизайн с лек полъх на консерватизъм – академична съвкупност от непреходни качества, която предразполага към безусловно доверие и усещане за недосегаемост. Характерът на този автомобил е напълно предсказуем в най-положителния смисъл на думата. Той е съвършена субстанция от най-стойностните постижения на масовото автомобилостроене през 70-те години и освен прецизна механика, изключителна надеждност и забележителни показатели демонстрира едно наистина впечатляващо дълголетие и устойчивост към превратностите на времето. Във вътрешнозаводската номенклатура на Mercedes-Benz този неповторим бестселър е обозначен като W 123.

Новата серия е официално представена на 23 януари 1976 г. в курортното градче Бандол на Лазурния бряг. Презентацията е грандиозна за мащабите на онова време – общо 33 автомобила от цялата гама бензинови и дизелови версии на новия модел са предоставени за пробно шофиране из Южна Франция.

Разработката на W 123 продължава пет години, като в нея е отделено най-много внимание на безопасността и комфорта. Малко след началото на серийното производство, което започва през февруари 1976 г., цялата продукция на W 123 за първата година е предварително продадена. За доставка на нов автомобил се налага купувачите да чакат близо 12 месеца, а в края на 1976 г. цената на употребяваните екземпляри на модела надвишава стойността на току-що излезлите от завода.

Представеният автомобил, Mercedes-Benz 240D, е част от колекцията на Ивайло Баджов, дългогодишен член на Български автомобилен клуб „Ретро“

Още със своя дебют W 123 се предлага в девет различни модела. Новите попълнения надграждат изключително успешната средна класа на Mercedes-Benz с по-иновативни, сигурни, практични, икономични, но и малко по-скъпи изпълнения. Гамата включва богат набор от разновидности – от скромния като потенциал 200 D с 55 к. с. до 280 Е, чиято мощност достига 185 к. с., както и голямо разнообразие на интериорното оборудване. Цените варират от 18 900 DM за базовите дизели до 26 900 DM за най-мощните версии с максимален брой екстри или казано с други думи – най-евтините изпълнения на Mercedes-Benz 200 са два пъти по-скъпи от Volkswagen 1200, а цената на топ-модела 280Е е три пъти по-висока от тази на „Народния автомобил“.

Важен акцент при двигателите на новата серия е системата за механично контролирано впръскване на бензин (механичен инжекцион), съобразено с количеството на входящия въздух, която заменя съществуващата електронно управляема система, използвана до този момент в двигателите на 280 E. Новият преден мост вече не е прикрепен към спомагателна рама, а е свързан директно към носещата конструкция с помощта на еластични гумени елементи. По този начин е подобрена прецизността на управлението, като същевременно е допълнително редуциран шумът по време на движение. Цялостната схема на окачването с двойни А-образни напречни носачи, пружини и стабилизираща щанга е сходна с тази на S-класата. Кормилният механизъм се отличава с енергоабсорбираща колона с „телескопична“ структура, която при удар има свойството да се деформира, така че опасността от навлизането ѝ в купето е сведена до минимум. Стандартното оборудване по традиция включва дискови спирачки на четирите колела с двуцилиндрова хидравлична система и вакуумен усилвател.

Mercedes-Benz 240 Diesel, какъвто е представеният от нас автомобил, не е просто още един икономично ориентиран седан, а модерна и много ефективна мобилна система. Дизеловият му двигател е основният елемент в цяла мрежа от високотехнологични устройства, предназначени да минимализират вредните емисии на всички нива. Технологията на Mercedes-Benz създава усещането за досег с космическата ера, благодарение на вградения барометричен „мозък“, който може да усети промените в надморската височина и да настрои горивната смес на двигателя за максимално ефективна работа.

Основните и добре познати предимства на дизела са в изобилие – няма нужда от смяна на запалителните свещи или от предварителна настройка на карбуратора. Автоматичният круиз-контрол предотвратява преразхода на гориво, като поддържа постоянна скорост на движение.

За своята десетгодишна кариера Mercedes-Benz W 123 е произведен в 2 696 915 екземпляра, което го превръща в най-продавания модел в цялата история на фирмата. 2 375 440 са с каросерия седан, като 454 679 от тях са от модела 240D. Последният екземпляр от моделната серия W 123 слиза от конвейера в Зинделфинген на 15 ноември 1985 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин