Mercedes Benz Tourismo RHD: 49-местен с 456 к.с.

Mercedes модернизира своя пътнически автобус: с новите асистенти Tourismo RHD може да се движи отчасти автономно


4
юли
2017

Mercedes обнови своя туристически автобус Tourismo и го направи по-ефективен. Промените по аеродинамиката правят възможен коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,33. Освен това моделът е олекнал с 200 килограма. Всъщност не е много – модерните леки автомобили често редуцират теглото си с по 100 кг спрямо своя предшественик.

Въпреки това редуцирането е достатъчно за намаляване на разхода на гориво с 4,5 процента. Базираната на GPS трансмисия също дава своя принос – тя може да се изключва по определени участъци. При годишен пробег от 100 000 километра това са с 2000 литра гориво по-малко.

Най-малкият „компактен“ дизелов агрегат е с работен обем 7,7 литра и мощност 354 к.с. при максимален въртящ момент от 1400 Нм. Най-мощният двигател в Turismo е дизелов с 456 к.с., работен обем от 10,7 литра и максимален въртящ момент 2200 Нм.

Daimler посочва, че новият пътнически автобус е „най-сигурният в своя клас“. Новото поколение на Tourismo е оборудвано с всякакъв вид асистиращи системи. Сред тях са система за аварийно спиране в градски условия, асистент за режим на придвижване „спри-тръгни“ и асистент за внимание.

Така автобусът е в състояние да се движи частично автономно. Освен това водачът разполага със системата „Front Collision Guard“.

Във вътрешното пространство има двузонова автоматична климатична инсталация, както и нов модел седалки.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин