Ретро » Mercedes-Benz S-клас (W126) като сексапилен Shooting Brake

Mercedes-Benz S-клас (W126) като сексапилен Shooting Brake

1905
2022

Подобен модел е разработван и в Щутгарт, но маркетинговите специалисти на

Mercedes-Benz решават, че серийното производство на комби, базирано на W126 е излишен лукс и за него трудно ще се намерят купувачи. Като цяло са били прави, но въпреки това подобни поръчки са получени от арабските страни и тогава с тази задача се заема Styling Garage. Изработени са няколко екземпляра, които изглеждат така, сякаш са слезли от поточната линия на Mercedes-Benz. Освен удължаването на покрива и изработката на нови задни стъкла, тунинг студиото полага огромно старание в създаването на изцяло нов капак на багажника с уникален профил, изпълнен в стилистиката на Mercedes-Benz.

Германското тунинг студио Styling Garage, известно още като SGS, функционира между 1979 и 1986 г. и в сравнително краткия период на своята дейност добива световна известност с уникалните преработки на Mercedes-Benz. Повече от половината клиенти на фирмата са шейхове от арабските страни, а останалите са предимно американски знаменитости, японски бизнесмени и африкански лидери.

Компанията е основана от Петер Енгел и Кристиан Хан и започва дейността си през 70-те години като обикновен автосервиз в Пинеберг, предградие на Хамбург, но скоро след това се преориентира към поръчкова преработка на автомобили Mercedes-Benz. Първоначално прави няколко стандартни удължени лимузини, които стават много популярни, и Styling Garage получава оферта за преобразуване на 40 автомобила от серията W126 и ексцентрично пребоядисване във всички цветове на дъгата за сватбата на принц Мохамед бин Зайед Ал Нахайян, престолонаследник на Абу Даби.

Ето и още някои от най-емблематичните художествени интерпретации на SGS от 80-те години, чиито имидж е напълно равностоен на актуалната продукция на фирми като Mansory.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин