Mercedes-Benz EQ Silver Arrow: сребърната стрела на бъдещето

2708
2018

За Mercedes-Benz понятието „сребърна стрела“ е свързано със състезателните автомобили от 30-те години с каросерия в цвета на алуминия. Всичко започва с W25 Grand Prix от 1934. Първоначално той е бил боядисан в бяло, но се оказва, че е надхвърля лимита за теглото от 750 кг с 1 кг. За да отговорят на изискванията, хората от Mercedes свалят боята – и така колата олеква достатъчно. В състезанието машината участва по „гола“ сребриста алуминиева каросерия – и оттогава болидите на Mercedes носят прозвището „сребърните стрели“.

Във времето на бурно развиващата се електрическа мобилност Mercedes-Benz лансира новата си субмарка EQ. А по време на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч разкрива прототипа EQ Silver Arrow – електромобил, създаден в знак на почит към легендарния W125 от 1937, победител в Европейския шампионат през същата година.

Und so öffnet sich das Verdeck vom Cockpit des Mercedes EQ Silver Arrow.

Publiée par AUTO BILD sur Dimanche 26 août 2018

Финият „сингълсийтър“ използва карбонова каросерия, решена в цвят Alubeam Silver. Не сме сигурни дали колата действително има задвижващи агрегати, но от производителя разкриват, че тя е проектирана да развива 738 к.с. благодарение на батерия с капацитет 80 кВтч, гарантираща автономен пробег 340 км.

Един от най-интересните детайли във футуристичната „сребърна стрела“ е нейният двоен панорамен екран. На него можете да виждате изображения, заснети отзад, като получавате изглед „виртуална реалност“ на обкръжаващата ви среда. Именно тази функция например би могла да ви подскаже коя пътна лента ще разполага с възможност за индукционно зареждане, докато се движите. Системата може да бъде използвана и за виртуални състезания, като прожектира „призраците“ на исторически спортни автомобили като в много видеоигри. „Virtual Race Coach“ пък би могъл да помогне на пилота да подобри карането си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин