Mercedes-Benz 600 с модерни технологии: тунинг за 6 млн. лева!

1004
2020

През 2007 Mercedes-Benz Classic получава необичайно запитване. Ентусиаст от Германия иска неговият 600 от 1975 да се превърне в модерен Maybach – и има достатъчно дебел портфейл, за да покрие разходите. Компанията приема да изпълни амбициозния проект, като използва и помощта на инженери от Daimler.

Представеният през 1963 600 (вътрешнозаводско означение – W100) е известен като един от най-луксозните автомобили в света до излизането си в пенсия през 1981. Негови духовни наследници са Maybach 57 и 62, които още са в производство през 2007 – така че от отдела Classic имат солидна основа, върху която да стъпят. Специалистите започват с интериора, като поставят модерни „кресла“ с отопление и вентилация. Добавени са още автоматичен климатик; камери, „гледащи“ напред и назад; Bluetooth хендсфри; хладилник; минибар; DVD-плейър и др.

Оригиналният волан на 600 е запазен, но сега той вече е напълно регулируем. Има навигационна система, интегрирана в централната конзола, както и круиз контрол. Най-хубаво в този автомобил обаче ще пътувате на задните места – където пасажерите ги очакват таблети като в бизнес класата. Панорамният покрив идва директно от „стелажа“ с части за Maybach.

Собственикът на ретро Benz-а иска да запази регистрацията на своя 600 като олдтаймер – и затова изобщо не обмисля каквито и да било модификации по задвижването. А то е поверено на 6,3-литров атмосферен V8, който изпраща 250 конски сили към задните колела с помощта на 4-степенен автоматик. И двата агрегата са оригинални, но са цялостно реновирани.

7-годишната реставрация с тунинг излиза около 6 млн. лева. Не е ясно какво се е случвало от 2014 насам с колата, но при всички положения тя не е карана, защото пробегът е едва 690 мили. В момента екзотичният 600 е продаван за 2,1 млн. щатски долара от известния дилър на класически автомобили Auto Leitner.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин