Mercedes-Benz 600 от 1001 нощ

2203
2022

В един ноемврийски ден на 1980 г. в ателието на тунинг фирмата B+B Auto Exclusive, собственост на Райнер и Дитер Бухман, влиза анонимен клиент от далечна и екзотична страна. Той е впечатлен от интересните и нестандартни проекти на двамата немски майстори и иска да си поръча автомобил, но не какъв да е… Той трябва да няма аналог сред нито един от престижните модели и да се отличава с ексцентрична външност. Трябва да бъде оформен в стила на 30-те години, а под двата странични прага да има надлъжни стъпенки, които да могат да издържат тежестта на няколко солидни телохранители. Парите за услугата са без значение.

Като основа за тази необичайна преработка е използван стандартен Mercedes-Benz 600 (W100) Pullman, произведен през същата 1980 г., един от последните представители на серията. Работата по проекта продължава четири месеца, като първоначалното изискване на собственика е колата да бъде боядисана в сигнално червено (известно като Porsche Signal Red) с миниатюрни бели точки. Собственикът на B+B Auto Exclusiv Райнер Бухман обаче успява да го убеди, че идеята е прекалено ексцентрична и предлага автомобилът да бъде боядисан във винено червено. От двете страни на каросерията под нивото на вратите са монтирани масивни стъпенки за охраната, като по този начин ширината на автомобила се увеличава с по 30 см от всяка страна. С тези пропорции са съобразени и изнесените навън калници, оформени в ретро стил. Изцяло променена е структурата на предния и задния мост, които също стават по-широки.

При поглед отстрани ясно личи изнесеният със 70 см преден мост. На покрива е монтирана специална дръжка за осигуряване на допълнителна стабилност на охраната

Предният мост е преместен със 70 см напред, което в комбинация с класическата радиаторна решетка и изнесените фарове напомня на някои от актуалните по същото време серийно произвеждани неокласики като Clenet, Panther и Excalibur. Освен предния и задния мост, изцяло нови са също така и структурата на кормилната колона, както и оформлението на двигателния отсек.

Интересното в случая е, че независимо от неограничените финансови възможности на клиента, той предпочита да запази оригиналния салон на Mercedes-Benz 600, който според него е достатъчно добър, за да бъде променян.

Днес автомобилът може да се купи под формата на умалено копие на много по-достъпна цена

Цената на тази поръчка никога на е обявявана публично, но се твърди, че възлиза на около 350 000 DM. Интересно е да се отбележи, че през 1985 г. за почти същата сума германската тунинг фирма Styling Garage прави удължена (и разширена с 20 см!) версия на актуалната по същото време S-класа (W 126), наречена SGS Royale.

По същото време, макар и неофициално става ясно и името на загадъчния клиент, поръчал екзотичния Mercedes-Benz 600 в ретро стил. Това е кралят на Саудитска Арабия, Халид, който се възкачва на престола през 1975 г. и управлява монархията до смъртта си през 1982 г. Към същия момент колекцията му включва над 90 екзотични автомобила, като според непотвърдена информация поръчаният при B+B Auto Exclusive вариант е изработен в общо девет екземпляра.

Още по темата


ƒ