Mercedes-Benz 380 Sport Roadster: уникатът на Фриц фон Опел и историята му в България

0109
2021

През март 2011 г. аукционната къща Kidston SА, специализирана в търговията с редки и луксозни исторически автомобили, със седалище в Женева, обяви за продажба истински уникат на Mercedes-Benz. Ето накратко каква е неговата история:

През 1931 г. фамилията Опел продава на General Motors последните 20% от собствеността на Adam Opel AG. След малко повече от година Филхелм фон Опел поръчва специален спортен Mercedes-Benz за своя син Фриц (Фриц Адам Херман фон Опел), който в края на 20-те години се прочува със серията рекорди за скорост, постигнати с различни превозни средства с ракетни двигатели, станали известни под името RAK.

През 1987 г. племенникът на Фриц фон Опел Гюнтер Закс (прочут фотограф, кинодокументалист и журналист, син на Вили Закс – едноличен собственик на фирмата Fichtel & Sachs) случайно попада на обява за продажба на автомобила на своя чичо на страниците на сп. “Classic car”. Веднага го купува, след което в продължение на дълго време и с цената на много усилия и средства успява да го възстанови, като доколкото е известно в процеса на реставрация каросерията е била изработена почти изцяло наново. Закс умира през май 2011 г., само месец след като се разделя с тази ценна семейна реликва.

Автомобилът е част от изключително рядката серия W22 на Mercedes-Benz 380, която се произвежда между 1933 и 1934 г. През първата година най-напред са лансирани пет предсерийни образци с номера на шаситата от 89141 до 89145. До края на 1933 г. са направени още 99 (с номера от 95271 до 95370), а през 1934 г. са завършени последните 50 броя (с номера от 103321 до 103370), като според различни източници общото количество произведени бройки от серията W22 варира между 154 и 157.

В техническо отношение Mercedes-Benz 380 е много авангарден за времето си автомобил. Цялата серия W22 се предлага с напълно синхронизирана четиристепенна скоростна кутия, редови 8-цилиндров двигател с работен обем 3,8 литра, механичен компресор, мощност 140 к.с. и максимална скорост около 145 км/ч. Оборудва се с няколко вида стандартни каросерии, в това число лимузина с четири врати, кабриолет с две и четири места, както и туристическо четириместно изпълнение. Поръчаният от Опел спортен автомобил обаче съществува само в един екземпляр с номер на шасито 95280. Един от характерните отличителни белези на неговия спортен роудстър е дискретният страничен капак зад дясната врата, който осигурява достъп до компактна ниша, предназначена за ръчен багаж.

Цялата партида, обозначена като Sport Roadster, е изработена общо в седем екземпляра в каросерийното ателие на Mercedes-Benz в Зинделфинген. Шест от автомобилите са с почти еднотипна каросерия със стандартни като форма врати и цяло предно стъкло. Автомобилът, поръчан от Опел, се отличава от тях с двойно, V-образно предно стъкло и силно изрязани по горния контур врати. През 1933 г. цената на тази изключителна поръчкова изработка е 19 500 Райхс марки.

През 1940 г. Фриц фон Опел емигрира в САЩ, но известно време след края на войната се връща и се установява в Швейцария, където живее до смъртта си през 1971 г.

Предполага се, че когато решава да напусне Европа в началото на 40-те години той продава голяма част от имуществото си, в това число и уникалния Mercedes-Benz 380 Sport Roadster.

В периода 1940 – 1987 г. съдбата на този автомобил е неизвестна. И тук започва може би най-интересната част от неговата история. През 1947 г. в София се провежда първото у нас пистово автомобилно състезание, което предизвиква огромен интерес. На импровизираното затворено трасе на столичния хиподрум стартират 16 автомобила, разделени в четири класа според работния обем на двигателя. Сред тях има и един спортен Mercedes-Benz 380 – този на Фриц фон Опел! Автомобилът е с военен регистрационен номер и се управлява от майор Димитър Георгиев, което значи, че по същото време е зачислен към автопарка на БНА. При по-внимателно проучване на запазените до днес снимки става ясно, че това без съмнение е уникалният поръчков Mercedes-Benz серия W22 от 1933 г. На една от тях добре личи и запазеният релефен знак “D” (Deutschland) върху задния ляв калник. Как този автомобил е попаднал у нас, засега остава загадка.

Версиите за това са няколко, но една от тях за момента изглежда най-правдоподобна. Между 1940 и 1942 г. в България усилено се работи по организирането на международни автомобилни надпревари, аналогични с най-престижните в Европа. В тази връзка още през 1940 г. наши състезатели си доставят няколко много интересни и редки спортни автомобила, за които до скоро практически не се знаеше почти нищо. Поради все по-напрегнатата и усложнена военна ситуация в Европа обаче, планираните състезания се отлагат няколко пъти и в крайна сметка не са проведени, въпреки че голяма част от специалните състезателни коли са в наличност, трасето е определено, договорено е и чуждестранно участие.

Напълно възможно е, когато Фриц фон Опел напуска Европа през 1940 г. неговият автомобил да е купен от някой от нашите състезатели (имайки предвид особено тесните и интензивни политически и икономически връзки между България и Германия по същото време). 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин