Mercedes-Benz 300SL от 1957 на благотворителен аукцион

1803
2018

Според много хора Mercedes-Benz 300SL „Gullwing“ от 50-те години е първият суперавтомобил в историята. През 1954, когато колата е представена пред широката публика, тя е най-бързият сериен модел благодарение на редовия си 6-цилиндров мотор с инжекцион и 212 к.с. Заради интересната си история в моторспорта и пленителните си дори днес „крилати” врати, 300SL държи астрономически цени.

През следващия RM Auctions ще предложи червен 300SL в рамките на аукцион във Форт Лодърдейл. Става въпрос за петия екземпляр преди края на производството. Колата за последно е сменила собственика си през 1967 и в продължение на 40 години е била експонат в ACD Automobile Museum. По машината има следи от употреба, но тя е все още е с оригиналната си боя, а пробегът й е едва 36 375 мили (58 540 км). На таблото откриваме оригиналното радио Becker. Експертите очакват автомобилът да бъде продаден за повече от 1 млн. щатски долара.

Преди десетилетия седалките са били претапицирани с оригиналната опционална кожа, която днес не може да бъде намерена никъде. Самите „кресла” не са износени – просто черният цвят се е позагубил с годините. Иначе Mercedes-Benz Classic предлага на клиентите си текстилна тапицерия (синьо-сива, червено-зелена и сиво-кафява) – досущ като при оригинала. Тя може да бъде поръчана от всеки дилър на марката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин