Mercedes-Benz пуска електрически камиони в малки серии

Urban eTruck ще бъде предложен на 20 клиенти, които ще могат да го ползват в рамките на година


21
фев.
2017

Тази година Daimler ще предложи на 20 свои клиенти Urban eTruck. Камионът, задвижван изцяло с електрическа енергия, успява да направи „скока“ от прототип до модел за обществените пътища. Първият тежкотоварен автомобил на ток ще бъде произведен в малка серия – разбира се, с цел тестване и откриване на потенциални проблеми (подобно на Beta-версиите при софтуера). В Щутгарт планират да започнат по-мащабно производство до 2020 г.

Fuso eCanter

Концептуалният Urban eTruck беше представен миналата година на изложението във Франкфурт. Щефан Бухнер, ръководител на Mercedes-Benz Trucks, казва, че в момента се водят преговори с 20-те потенциални клиенти (фирми от логистичния, сметоизвозващия и логистичния сектор). Те ще могат да използват камиона, а производителят ще анализира работата на автомобила. Високопоставеният мениджър очаква хората най-много да се зарадват на по-тихите боклукчийски камиони.

От Mercedes-Benz обещават автономен пробег до 190 км, полезен товар 12,8 тона и допустимо общо тегло 18 или 25 т. Някои от изпълненията ще бъдат хладилни, а други – с традиционна открита или закрита каросерия, голяма част от която ще заема зарядното устройство. Тази година Daimler ще предложи изпитателно на други 150 клиенти в Европа, Япония и САЩ и по-лек камион в лицето на Fuso eCanter. Електрическата инвазия на германския концерн отразява стратегията на Дитер Цетше, станала известна с неговия Коледен обяд.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин