Mercedes-Benz: номер едно по продажби в премиум сегмента

Сумарните продажби на BMW Group (вкл. MINI и Rolls-Royce) правят компанията от Мюнхен лидер в общите продажби на премиум автомобили


9
ян.
2017

За поредна година Mercedes-Benz има двуцифрен ръст в продажбите си през 2016 и за първи път реализира повече от два милиона продадени автомобила в света за една година (+11.3%). През 2016 Mercedes-Benz беше премиум марката с най-голям брой регистрирани нови автомобили в много страни, като Германия и САЩ. Нов рекорд постави и Mercedes-AMG през изминалата година с продадени приблизително около 100,000 автомобила (+44.1%). През 2016 продажбите на smart са повече от всякога на годишна база (144,479 бройки, +21%).

2016 година беше по-успешна от всякога за Mercedes-Benz: Базираната в Щутгарт премуим марка увеличи продажбите си с 11.3% и достави 2,083,888 автомобила до клиенти по целия свят – с близо 80 хил. повече от BMW. Това означава не само че Mercedes-Benz се разрасна по-бързо от своите германски конкуренти, но също така и че достави повече автомобили в премиум сегмента. И за да не се получава объркване: ако разглеждаме продажбите на BMW Group (вкл. марките MINI и Rolls-Royce), ще открием, че те са общо 2,37 млн. срещу 2,33 млн. при Daimler (вкл. Smart) – но на практика директното сравнение на продавани Mercedes-и и BMW-та е в ползва на хората от Щутгарт. От Audi обявиха, че за изминалата година са реализирали близо 1,9 млн. коли.

Д-р Дитер Цетче, председател на борда на директорите на Daimler AG и ръководител на Mercedes-Benz леки автомобили: “2016 беше най-успешната година за Mercedes-Benz в историята на компанията, и шестата поредна година с рекорд. С нови автомобили с изключителен дизайн, които вдъхновяват нашите клиенти и със значителен ръст, основно в Китай и Европа, ние се изкачихме на върха на премиум сегмента. И се устремяваме още по-напред – с нови технологии, продукти и услуги.”

C-клас е най-продаваният модел на марката.

Моделното портфолио на Mercedes-Benz с под-брандовете Mercedes-AMG и Mercedes-Maybach е по-голямо и по-разнообразно от всякога. Инициативата за plug-in-hybrid е в пълна сила: с осем модела, Mercedes-Benz предлага най-широката гама в премиум сегмента.

“Нашата стратегия за разтеж е ефективна. От 2013 насам, всяка година Mercedes-Benz има двуцифрен ръст. Днес Mercedes-Benz е премиум марката с най-стабилни продажби; постигнахме целите си четири години по-рано от предвиденото. През 2016 година Mercedes-Benz за първи път продаде повече от два милиона автомобила, ръст от повече от 11%,” обяви Ола Калениус, член на борда на директорите на Daimler AG, вече отговорен за  маркетинг и продажби Mercedes-Benz леки автомобил, считано от януари 2017.

Най-добрите продажби за всички времена и двуцифрен ръст в Европа

С разтеж от 12.4%, предимно благодарение на силните продажби на Е-клас и на автомобилите в SUV сегмента, бяха постигнати най-добрите за всички времена резултати по отношение на продажбите; приблизително 900 000 автомобила бяха доставени на клиенти в Европа през последните 12 месеца. В Германия, общо 293 209 клиентi са взели решение за покупка на нов автомобил с трилъчната звезда, ръст от 7,2% спрямо миналата година. Mercedes-Benz постигна впечатляващ двуцифрен ръст през 2016 в основни пазари като Великобритания (+16.6%), Франция (+16.7%), Италия (+16.6%), Испания (+18.2%) и Белгия (+17.5%).

За 2016 година отново C-клас е най-продаваният модел на Mercedes-Benz с  приблизително 425 000 бройки, следван от Е-клас (ок. 250 000 бройки). Общо в SUV-сегмента Mercedes e продал над 700 000 бройки, а 2016-а се оказа рекордна година и за „ветерана“ G-клас с близо 20 000 реализации.

Дори ветеранът G-клас отбеляза рекордни продажби.

BMW Group остава номер 1 производител на премиум автомобили – ако в сметката включим Rolls-Royce и MINI.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин