Mercedes-Benz въвежда световни иновации за повече сигурност на пътя при товарните автомобили

2609
2020

Когато става въпрос за повишаване на безопасността на превозните средства, Mercedes-Benz Trucks винаги е бил пионер в автомобилния бранша. Компанията инвестира стотици милиони евро годишно в научноизследователска и развойна дейност за системи, които да предоставят още по-голяма помощ на водачите и да повишат безопасността на всички участници в движението. Най-скорошните примери включват два активни асистентa с функции за автоматично спиране, които от юни 2021 г. ще бъдат въведени при товарните автомобили на Mercedes-Benz.

Активната спирачна намеса може да бъде животоспасяваща функция при определени обстоятелства. Затова Mercedes-Benz разработва допълнение към функцията Sideguard Assist, която подпомага водачите при проследяването на зоните в завои. Новата система за активна странична защита (Active SideGuard Assist – ASGA) може не само да предупреждава шофьора за наличието на пешеходци или велосипедисти от дясната страна на превозното средство, но и да инициира автоматичен спирачен процес при завой с до 20 километра в час до пълно спиране на превозното средство в случай, че водачът не реагира на предупреждението.

Чрез ъгъла на завиване ASGA може да разпознае необходимостта от такъв спирачен процес и в идеалния случай да предотврати евентуален сблъсък. Mercedes-Benz Trucks е първият производител на товарни автомобили в света, който предлага такава система с автоматична спирачна функция и по този начин иска да допринесе за по-нататъшно намаляване на броя инциденти с тежки или дори фатални наранявания на пешеходци и велосипедисти при вземането на десен завой.

Системата Active Drive Assist (ADA) също прави стъпка напред по отношение на безопасността и превръща новия Actros в първия в света серийно произвеждан камион с възможност за частично автономно управление (SAE ниво 2). При определени условия той активно подкрепя водача в надлъжното и напречното насочване на товарния автомобил и може автоматично да поддържа разстоянието до предното превозно средство, да ускорява и управлява, ако са изпълнени необходимите условия като например достатъчен радиус или ясно видими пътни маркировки. Ако водачът се приближи твърде близо до превозното средство отпред, системата може автоматично да активира спирачната система на камиона, докато предварително определеното минимално разстояние не бъде възстановено. След това системата може да ускори отново товарния автомобил до зададената скорост.

От юни 2021 г. най-новото поколение ADA 2 ще може да инициира аварийно спиране, ако установи, че водачът не участва активно в процеса на управление на камиона за по-дълъг период от време, например поради здравословен проблем. Как работи системата? Първо тя изисква от шофьора чрез оптични и акустични сигнали да постави ръцете си върху волана. Ако след 60 секунди и след няколко предупреждения той не реагира, като например натисне спирачката, ускори, хване волана или задейства бутоните му, системата стартира режим на спиране в аварийната лента за движение, като задейства и аварийните светлини на камиона. Маневрата за аварийно спиране, инициирана от системата, може да бъде спряна по всяко време с натискане на педала на газта до долу. Когато товарният автомобил спре, системата автоматично активира новата електронна ръчна спирачка. В този режим вратите на камиона са отключени, така че парамедиците и оказващите първа помощ да могат да достигнат водача при спешен случай.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин